Водоканал є, а спеціалістів нема?

Постійни прориви на водоканалі конкретно дістали чернівчан. Адже відомо, що без води – і ні туди, і ні сюди. Та подібні негаразди у міському господарстві не могло не помітити і керівництво міста. Тож розв’язати їх запросили інженерів ізраїльської фірми BERMAD. Як повідомила пресслужба водоканалу, результатом перемовин фахівців КП «Чернівціводоканал» з інженерами ізраїльської фірми стали конкретні рішення по зменшенню проривів в місті та на водогоні «Дністер-Чернівці». 

Ось повідомлення відомчої пресслужби:

Ще 9 років тому ізраїльські інженери запропонували нашому місту рішення по протидії гідроударам, регуляції тиску в мережах та зонуванню водопровідних мереж Чернівців. Тоді ці проєкти з незрозумілих причин не були втілені. Тепер повертаємось до них з новим розумінням.

Уже перше рішення 一 встановлення вантузів, які стравлюють повітря в нашій іржавій трубі, дозволило безаварійно запустити водогін. Сьогодні, проаналізувавши стан мереж, основні пориви, місця та частоту їх виникнення, вирішили здійснити наступні невідкладні кроки:

* у певних точках водогону будуть додатково встановлені вантузи, які будуть стравлювати зайве повітря. Це допоможе максимально зменшити кількість поривів і попередить утворення вакууму в трубах;

* розділити мережі міста на зони тиску, в кожній встановити вузли регулювання, які будуть понижувати залишковий тиск в автоматичному режимі. Це допоможе уникнути гідроударів саме у внутрішніх мережах міста;

*встановити щонайменше 3 автономних вузли гідравлічного регулювання тиску з режимами роботи “День-Ніч” на таких вулицях, як Героїв Майдану – Комарова, Героїв Майдану – проспект Незалежності; Драгоманова.

У нової команди фахівців КП “Чернівціводоканалу” є абсолютне розуміння того, що треба протримати мережі до початку практичної реалізації німецького проєкту, яким передбачена їхня заміна. Труби не стають молодшими або міцнішими, тому замість того, щоб латати прориви, треба провести невідкладні інженерно-технічні заходи і зробити кількість поривів мінімальною.

Отже невдовзі, сподіватимемося, водоканал перестане штормити і чернівчани матимуть воду безперебійно. Хоча проблему якості питної це, на жаль, не вирішить. Утім, це – окрема тема для розмови. Нині ж виникає похідне запитання: куди подівалися наші спеціалісти водоканалу? І невже у нинішніх не вистачає розуму знайти вихід із ситуації, що склалася? Не повірю. Бо ще у пам’яті висококласні профі з «Кварцу» і «Гравітону», якими захоплювалися і закордонні специ. Як журналіст, я це знаю з перших вуст. Та й  доктор економічних наук Валерій Євдокименко не дасть збрехати: він завжди неймовірно гордився нашими спеціалістами цих найкращих у Союзі підприємств військово-промислового комплексу і казав, будучи першим секретарем Чернівецького міськкому партії, що його інженери можуть зробити все на світі, навіть, вибачайте, діючий фалос. Це я до того, що серед чернівчан можна знайти найвищого ґатунку професіоналів і для цього не треба нікого запрошувати з Ізраїлю. 

… За державу, панове, образливо. Ми ж не на пальмах живемо. А поводимося гірше за країни третього світу. Ну не можу я повірити в те, що у нас немає інженерів, які б не запропонували того, що їхні колеги-ізраїльтяни…  

Людмила Чередарик

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *