Монетизація пільг: за проїзд платитимуть усі?

Вже нинішнього літа усім українським пільговикам доведеться платити за проїзд: днями Кабмін затвердив монетизацію пільг на проїзд усіма видами громадського транспорту, із електричками, приміськими та міжгородніми автобусами включно. Постанова набуває чинності наприкінця березня, але 2 місяці передбачені на підготовку, тобто платити за проїзд доведеться з червня, пише Сегодня. Однак фінансувати проїзд усіх категорій пільговиків повинні місцеві бюджети з розрахунку вартості 30 поїздок у міському комунальному транспорті. Суми будуть різними, залежно від регіону. Місцева влада має право збільшувати перелік пільговиків і кількість оплачуваних поїздок, але не зменшувати.  

Віце-прем’єр-міністр Павло Розенко роз’яснив, що рішення уряду на місцях набере чинності лише після того, як місцева рада прийме відповідне рішення. Гроші нараховуватимуть автоматично на пенсійні картки або носитимуть поштою.

Водночас експерт з питань економіки Олександр Охріменко роз’яснює, що уряд зняв із себе проблему фінансування пільг на проїзд і переклав її на плечі місцевих бюджетів. Але мало де на місцях вистачить грошей, аби виконати монетизацію в повному обсязі, видавши пільговикам певні суми готівкою. Тож на місцях усе можуть залишити незмінним: пільговики й далі їздитимуть безкоштовно, а перевізники – отримуватимуть збитки й «вибиватимуть» компенсації в місцевої влади.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *