Цілитель чи шарлатан?

Довідка «Версій»:

В Україні спеціальність «лікар з народної  і нетрадиційної медицини» офіційно визнана 1997 року. Інтенсивний же розвиток народної і нетрадиційної медицини (НіНМ) розпочався від Указу Президента України 1998 року «Про заходи щодо врегулювання діяльності в сфері народної і нетрадиційної медицини». Тоді ж був створений Комітет з питань НіНМ при Мінздоров’ї України.

«Державна програма розвитку народної і нетрадиційної медицини в Україні на 2009-2015 роки» пройшла громадське обговорення.

У приймальні Гавриїла Герасимовича ШУРПІНА завжди людно. Але він нікому не відмовляє. Приймає до останнього, доки є люди. До речі, цілитель відомий і серед медиків, адже багатьом з них або ж їхнім рідним допоміг поправити здоров’я, а то й урятувати життя.

А ви не боїтеся віддавати себе до рук людини, яка не має медичної освіти? – поцікавилася в тих, хто чекав на його прийом.

– Диплом лікаря не означає, що спеціаліст уміє лікувати. А Гавриїл Герасимович допомагає в найважчих ситуаціях. Та й медицину знає достеменно, у цьому я переконався особисто, – відповів літній чоловік, який назвався Василем Товкачиком з Кам’янця-Подільського. – Недарма ж ми до нього завжди приїжджаємо. Він бачить людину наскрізь – і її хвороби, і її проблеми. А моєму меншому синові ще й допоміг знайти себе в житті, визначитися з професією: розповів хлоацеві про його таланти й нахили, порадив, які саме риси характеру та якості треба розвивати для майбутьньої успішної кар’єри.

…Невеличка перерва у роботі цілителя – і ми розмовляємо на тему, яка мене цікавить.

– Гавриїле Герасимовичу, Ви за освітою не медик, але маєте медичну практику. Як це узгоджується з законом?

– Я маю дозвіл на медичну діяльність у галузі народної і нетрадиційної медицини (НіНМ), виданий Комітетом НіНМ Міністерства охорони здоров’я. Він, до речі, єдиний в Україні має право видавати особам без медичної освіти спеціальний дозвіл (ліцензію) на практику. Цей Комітет є, так би мовити, центром управління діяльністю в галузі нетрадиційної медицини.

Попри це, я зареєстрований також як приватний підприємець, тобто, сплачую державі податки.

– Чи існують якісь обмеження у практиці цілителя?

Найперший і головний постулат, яким керується цілитель, як і в медиків – не нашкодь. Ні хворому, ні собі. Тому, до речі, заборонені масові сеанси зцілення. Про це йдеться в наказі МОЗ №195 «Про надання  спеціального дозволу на медичну діяльність у галузі народної і нетрадиційної медицини» від 2000 року. Цей документ та «Інструкція про порядок надання Комітетом з питанеь НіНМ при МОЗ України спеціального дозволу для проведення медичної діяльності в галузі народної і нетрадиційної медицини» регламентують цілительську діяльність.

– Звідки така обізнаність?

– Керуюся прнципом: перш ніж за щось братися, добре вивчи питання. Та й, зрештою, в моєму кабінеті на видному місці лежить папка з документами. В ній мій особистий дозвіл на практику та всі інші накази й розпорядження Мінздоров’я, що стосуються цілительської діяльності.

Згідно зі «Стандартами надання адміністративних послуг Державним підприємством «Комітет з питань народної і нетрадиційної медицини МОЗ України» з видачі направлень на проходження атестації, експертизи та спеціальних дозволів з НіНМ»,  одержувач спецдозволу на лікування людей повинен пройти атестацію та експертизу своїх цілительських здібностей. Але потрапити на експертну комісію не так просто. Спочатку треба пройти навчання в академії цілительства. А щоби поступити туди, абітурієнти складають іспити на… духовність.

– Екзамен на духовність? Це як?

– У кожного абітурієнта перевіряють відкритість духовних чакр. І тут уже ніхто не може ні списати, ні схитрити…

– Чому, на Вашу думку, останнім часом люди все частіше звертаються до народної та нетрадиційної медицини?

– Якось випадково натрапив по телевізору на інтерв’ю з міністром охорони здоров’я  Князевичем. Ведучий запитав у нього, чому нині з’являється все більше і більше потужних лікарських препаратів, а хворих не меншає, а, навпаки, більшає? Чому люди так масово хворіють? І знаєте,  що відповів міністр? Якщо чесно, то я своїм вухам не повірив. Він сказав досить відверто буквально наступне: медицина зайшла у глухий кут.

А ось на сайті управління охорони здоров’я Харківської облдержадміністрації я знайшов таке пояснення зміні ставлення людей до надбань нетрадиційної та народної мелицини. Цитую: «До цього спричинило зростання алергічних та інших ускладнень від прийому сучасних фармацевтичних препаратів і, водночас, наукові докази високої ефективності цілої низки методів і засобів НіНМ з характерним для них більш природним впливом на організм».  Гадаю, з цим важко не погодитися.

– Як би Ви окреслили поняття народної медицини?

– Думаю, можна погодитися з визначенням, яке дається у документах МОЗ: «Народна медицина – це сума всіх знань і практичних методів, що застосовуються для діагностики, профілактики і ліквідації порушень фізичної і психічної рівноваги, які опираються винятково на практичний досвід і спостереження, що передаються від покоління до покоління як в усній, так і в письмовій формі».

Порада тим, хто хоче скористатися допомогою цілителя

Перш ніж довірити йому своє здоров’я, перевірте наявність спеціального дозволу Комітету з НіНМ. Переконайтеся, що маєте справу не з шарлатаном.  Адже втратити залишки здоров’я значно легше, ніж потім його відновити.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

2 коментарі “Цілитель чи шарлатан?”