Харчування за Богатирьовою

або Чого раптом заболіли голови в усіх старших медсестер лікарень?

Медичні стаціонари протягом останніх днів отримали цікавий розпорядчий дкумент. Затвердили його, щоправда, у Мінздоров’ї ще у вересні 2013 року. Нагадаю, тоді цим міністерством керувала одіозна пані Раїса Богатирьова, якій вдалося практично знищити вітчизняну медицину, перетворивши одним розчерком пера всіх лікарів на сімейних. Та це ще півбіди. Вона примудрилася продавати через міністерство мільйонної вартості апаратуру, на порядок завищуючи ціни. Отож вартість доволі не нових апаратів була за ціною найсучасніших. Де осідала різниця в сумах – зрозуміло. А ще на пані міністерку працювали всі фельдшери та сільські сімейні лікарі, закуповуючи за свої кошти певні препарати, що знижують тиск, та продаючи їх пацієнтам. А ті купувати не хотіли. Та що було робити, коли, згідно з державною програмою, саме ці препарати випускала фабрика сина міністерки. Ось такий «нєхілий бізнес» мала красуня Богатирьова.

Та серед нововведень очільниці – ще й Індекси маси тіла: BMI (body mass index), а українською – ІМТ. Цього тижня індекс вивчався в усіх медичних закладах, де є їдальні. Чому? Бо тепер його доведеться вираховувати, згідно з отриманим розпорядженням, для кожного пацієнта. І не просто вираховувати, а й, відповідно до нього,  харчувати хворих. Ось такий «головняк»…

Згідно з міністерськими паперами, всіх пацієнтів поділяють на гіпотрофіків, у яких індекс маси тіла менший за 18,5кг/м2, нормотрофіків (18,5 – 25 кг/м2) та гіпертрофіків (понад 25кг/м2). І за цими показниками їх будуть харчувати. Та це не означає, що одним хворим даватимуть їжі більше, а другим – менше. Ні, все визначатиметься потребою та доцільністю. Гіпотрофіків харчуватимуть висококалорійною та високобілковою їжею (це при тому, що про м’ясо в лікарнях давно вже забули), а гіпотрофіків «посадять» на низькокалорійну дієту.

Вирахуй свій ІМТ і коригуй здорорв’я

Індекс маси тіла – величина, що дозволяє оцінити ступінь відповідності маси людини її зросту й тим самим непрямо оцінити, чи є маса недостатньою, нормальною або надмірною (ожирінням).

Вираховується ІМТ (ВМІ) так: зріст (у метрах) підносимо до квадрата, тобто

цифру зросту (м) множимо саму на себе (м), а потім вагу тіла в кілограмах ділимо на отриманий результат. До слова, у відповідності до доповіді Світової Організації Здоров’я (WHO), оптимальною є маса тіла, коли коефіцієнт BMI дорівнює 21 для жінок і 23 для чоловіків. Нормальною вважається маса тіла, якщо коефіцієнт BMI перебуавє в межах від 19 до 25. Люди з коефіцієнтом BMI більшим за 25 мають надмірну вагу, ожиріння – коли коефіцієнт BMI більший за 30.

Та, попри це, грунтовного аналізу потребують люди з коефіцієнтом BMI у 25-29, адже необхідно визначити, чи є надмірна вага результатом надлишку жирової тканини (наприклад за допомоги антропометричного циркуля чи ядерного магнітного резонансу), чи результатом розвинутої м’язової маси (у спортсменів) або кісткової маси,  генетично успадкованої. З цією метою слід вирахувати показник WHR (відношення об’єму талії до об’єму стегон).

Зауважимо також, що Індекс маси тіла не є ймовірним показником ризику захворювання для вагітних, спортсменів і людей з розвинутою м’язовою тканиною. А також для дітей у процесі росту та людей похилого віку (важко точно виміряти зріст)

Флоріка ВІВЧАРИК, «Версії»

 

Індекс маси тіла обраховується за формулою:

I= m: h2

де:

m — маса тіла в кілограмах

h — зріст в метрах,

і вимірюється в кг/м².

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *