Дієтологи радять 10 продуктів щоб залишитися молодим в літньому віці

Дієтологи дійшли висновку, що найкорисніші 10 продуктів – основа правильного харчування – допомагають людині залишитися молодою і в літньому віці.

Золоте правило:
Після 40 років кількість їжі в харчовому раціоні має бути меншою, а її енергетична цінність і мінерально-вітамінна збалансованість  – вищою.

1. Коричневий рис

Багато хто уникає вуглеводів, тому що від них
повнішають. Але вуглеводи дуже важливі для підтримки енергетичного балансу в організмі. Коричневий рис містить багато волокон, які допомагають знизити рівень холестерину, зменшити ризик серцево-судинних захворювань, раку прямої кишки, утворення камінців у жовчному міхурі, виникнення діабету й ожиріння, його важливо вживати, щоби був здоровим кишечник.

ris

2. Курячі яйця

Курячі яйця – джерело білка і лютеїну, який захищає очі від катаракти. Дослідники вважають, що обидва ці компоненти запобігають утворенню тромбів, знижуючи ризик інфаркту та інсульту, а також раку молочної залози на 44%. Сьогодні дієтологи стверджують, що яйця не підвищують рівень холестерину, оскільки організм сам утворює холестерин з насичених жирів, а не отримує його з багатими на холестерин продуктами, до яких належать яйця.

3. Молоко

З віком потреба в кальції збільшується, тому знежирене коров’яче молоко, багате на кальцій, потрібне для кісток і профілактики остеопорозу.

4. Шпинат

Шпинат містить велику кількість заліза, вітамінів С, А, антиоксидантів, захищає від раку прямої кишки, остеопорозу й артриту. Крім того, він багатий на лютеїн, корисний для очей. Проте не рекомендується вживати шпинат при сечокам’яній хворобі, подагрі, нефриті, коліті, захворюваннях печінки, жовчного міхура і підшлункової залози.

5. Банани

Лише один банан містить 467 мг калію, потрібного для м’язів (особливо для серцевого). Щоденне вживання цього фрукта є профілактикою інфаркту й інсульту. Банани багаті на волокна, нейтралізують підвищену кислотність.

banan

6. Курятина

Краще вживати грудки, в яких мало жиру, а з тушок знімати шкіру і не вживати її. Куряче м’ясо дієтичне, багате на білки, що запобігають зменшенню маси кісток, а також на селен і вітаміни групи B, які підвищують енергетику і підсилюють діяльність мозку.

7. Лососина

Багата на жири групи омега-3, які знижують рівень холестерину в крові, захищають від деяких видів раку і запобігають утворенню тромбів. Результати досліджень показують, що лососина сприяє пригніченню депресивних станів і поліпшенню пам’яті. Нікотинова кислота, що міститься в ній, потрібна для зміцнення судин.

8. Чорниці (афини)

Містять антиоксиданти, що допомагають запобігти катаракті, глаукомі, розширенню вен, геморою, виразці шлунка, серцево-судинним захворюванням і раку. Ягоди сприяють зниженню порушень діяльності мозку після інсульту і пом’якшують запалення травного тракту, допомагаючи впоратися з розладами шлунку.

9. Трави

З віком притупляється відчуття смаку, тому, аби їжа здавалася смачнішою, додають більше солі, аніж потрібно. Не слід забувати й про сіль, «приховану» в соусах. Однак надмірне вживання солі призводить до підвищення артеріального тиску. Щоби такого не сталося, краще додавати в їжу трави і спеції, зокрема сушені.

10. Часник

Часник запобігає раку і серцево-судинним захворюванням, знижує ризик інсульту, діє як протизапальне, зменшуючи біль і набряки при артритах. Він корисний і хворим на діабет.

chasnik

Поради лікаря

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *