Правильне харчування необхідне мозку, щоби якісно функціонувати. Чи не найціннішим продуктом для нього є яблука. Речовини, що містяться в них, сприятливо впливають на судини мозку, зміцнюючи їх, роблячи еластичними, та перешкоджаючи їх закупорці. Саме тому яблука знижують вірогідність крововиливу в мозок, що часто стає причиною смерті. Щоби запобігти цьому, досить з’їдати всього лише по одному яблуку в день.
Із мінеральних речовин мозку необхідні фосфор, сірка, мідь, цинк, кальцій, залізо і магній.
Фосфор сприяє утворенню клітин мозку. Продукти, що містять фосфор: боби, цвітна капуста, селера, огірки, редиска, соя, волоські горіхи.
Сірка необхідна для нормальної здатності клітин мозку насичуватися киснем. Сірка міститься в капусті, моркві, огірках, часнику, інжирі, цибулі, картоплі.
Цинк підвищує розумові здібності і покращує склад крові, а також запобігає деяким нервовим захворюванням. Цинк міститься в пророслій пшениці і пшеничних висівках.
Кальцій необхідний для нормальних процесів кровотворення. Він перешкоджає проникненню в кров хвороботворних мікроорганізмів, а значить, оберігає від інфекції. Кальцій містять яблука, абрикоси, буряк, капуста, морква, вишні, огірки, виноград, зелені овочі, мигдаль, апельсини, персики, ананас, полуниця, цілісне зерно.
Залізо забезпечує нормальний склад крові і необхідний рівень гемоглобіну, без нього неможливі життєво важливі процеси в тканинах головного мозку. Залізом багаті квасоля, капуста, вишні, зелені овочі, гірчиця, апельсини, горох, ананаси, помідори, рис, молюски.
Магній необхідний для нормального функціонування нервової системи і профілактики нервових захворювань, безсоння, неспокою, головного болю, тривожності. Магній можна одержати з таких продуктів, як мигдаль, салат-латук, м’ята, цикорій, оливки, арахіс, картопля, гарбуз, слива, волоські горіхи, цілісні зерна пшениці.
Крім того, мозок потребує цілого ряду вітамінів, особливо групи Е і В, які містяться в листі салату, соняшниковій олії, пророслій пшениці, горіхах, сухих бобах, полірованому рисі, зелені гірчиці, капусті, шпинаті, апельсинах, грейпфрутах, дині, авокадо, бананах.
І, звичайно, мозку необхідна велика кількість кисню. Такі продукти, як картопля, петрушка, м’ята, хрін, редиска, цибуля, помідори, сприяють насиченню мозку киснем.