Дієвий варіант для зниження ваги

Шоста вечора: рубіж чи фетіш?

Нині, мабуть, немає таких людей, які не знали б нічого про правильне харчування, збалансованість його і таке інше. Але більшість з нас починає цікавитися цим, коли вже стоїть проблема зниження ваги…

Одразу відзначимо, що не їсти після шостої – дуже дієвий варіант для зниження ваги. Багато хто вважає навіть, що краще не їсти вже після п’ятої. Ця точка зору має глибокі корені.

Після шостої – жодних заправок

Ми – частина природи, хоча й дуже віддалені від неї. Все живе орієнтоване на Сонце. За його місцем на небосхилі все живе діє, спить, дихає, харчується, розмножується… Коли наближається час сну, процеси в організмі уповільнюються, і він уже не може «спалювати» стільки харчів, як удень. Тож, коли йти за вказівками природи, після заходу сонця краще не їсти.

Прихильники постулату «не їсти після шостої» настійливо рекомендують дотримуватися інтервалу 3 години між вечерею та сном. Але дуже часто саме о 9-й вечора організм отримує сигнали так званого «хибного» голоду. І багато хто  кидається до холодильника! Усі спожиті в цей час харчі відкладаються жиром! Тобто дуже важливо знати, що сигнали ці – хибні, і вміти їм протистояти.

Так, до вечора ми втомлюємось – і нам починає здаватися, що їжа допоможе нам запастися енергією і відновитися. Не довіряйте цим сигналам. Спробуйте чимсь себе зайняти і тримайте свої бажання під контролем. Почитайте книжку, поспілкуйтеся в інтернеті, візьміться до  хатнього господарства – варіантів маса, тільки не дозволяйте узяти гору бажанню поїсти. Принцип простий та жорсткий: сонце зайшло – жодних підхарчовок!

Де поїсти о шостій?

Але цей принцип дуже погано вписується в наш повсякденний ритм: людина приходить з робити голодною, часто значно пізніше шостої, і мало сподівань на те, що буде легко не поїсти після шостої і почувати себе нормально. Насильства над собою в такому випадку не уникнути – і це також псуватиме настрій. Тож доведеться серйозно переналаштовувати власну психіку. Тим паче, що жодним серйозним дослідженням не доведено, що харчування перед сном прибавляє ваги!

Більше того, учених і дієтологів, які вважають, що харчування перед сном не менш важливе, ніж у будь-який інший час, – не менше, ніж його противників. І головний аргумент: недоїдання викликатиме гострі напади голоду серед ночі! Підсвідомість розбудить вас і змусить з’їсти не пропущену легку вечерю, а ті харчі, їсти які в будь-якому разі не варто…

Корисно й необтяжливо

Аби не доводити себе й свою підсвідомість до такого стану, дамо вам низку порад як варто харчуватися перед сном.

■ Слід їсти те, що перетравлюється повільно: волокнисті вуглероди і молочний білок. Підійде сир (творог), арахісове масло і будь-які овочі.

■ Жирної й солодкої їжі варто уникати – утім, будь-якої пори доби. Не вживайте продуктів, багатих на кофеїн і алкоголь, адже вони збуджують нервову систему й заважають спати. У вас і без того вистачає хвилювань, стресів, депресій тощо.

■ У сучасних мегаполісах  люди потерпають від безсоння: вони не лише не можуть заснути, але й прокидаються серед ночі і довгі години очікують дзвінка будильника. Нестача сну спричиняє хронічну втому, роздратування, знижує здатність до концентрації уваги. Між тим, найпростіше – і найскладніше водночас – знайти причину безсоння і позбутися її – і тоді безсоння зникне. Одна з таких причин – переїдання. Але голод так само змушує прокидатися серед ночі. Тож оптимальний варіант: випити склянку молока чи з’їсти грудку сиру або крекер.

Що б таке з’їсти, аби не товстіти?

Виявляється, на це запитання є доволі довгий список відповідей – продуктів, які викликають спалення більшої кількості калорій, ніж приносять самі:

Абрикоси – Ананаси – Апельсини – Артишоки – Баклажани – Брокколі – Брюсельська капуста – Буряк – Вишні – Голубіка – Грейпфрути – Гриби – Гарбуз – Диня – Журавлина – Зелені боби – Кавуни -Камбала – Клубніка – Краби – Лайми – Лимони – Лобстер – Малина – Манго – Мандарини – Морква – Нектарини – Огірки – Папайя – Помідори – Редька – Ріпа – Селера – Тріска – Хрін – Цвітна капуста – Цибуля-порей- Часник – Чорниці – Шніт-цибуля – Шпинат -Яблука

До природних спалювачів жиру можна віднести й усі молочні продукти. За однакової калорійности дієта з молочними продуктами підвищує спалення жирових відкладень у два рази! Головний чинник – кальцій. Тож сир, йогурт і молоко – ключі до зниження ваги.

Микола ЯРОСЛАВСЬКИЙ, лікар

Поради лікаря

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *