«Обласний лабораторний центр завалений аналізами – і це є проблемою, бо гальмує роботу на упередження», – Григорій ВАНЗУРЯК

Із 75 тисяч мешканців Глибоччини протестовані на вчорашній день тільки 80 осіб.

 

На думку голови Глибоцької ОТГ, вітчизняні підприємства мають виготовляти апарати штучної вентиляції легень (ШВЛ) і тест-системи, а спиртзаводи –  антисептики, одне слово, все, чого нам зараз бракує.

 

І хоча Глибоцька об’єднана територіальна громада однією з перших на Буковині опинилася в епіцентрі епідемії, саме вона виявилася готовою до зустрічі з COVID-19. Як це вдалося, ділиться голова Глибоцької ОТГ Григорій Ванзуряк.

– Пане голово, якою є сьогодні ситуація в ОТГ?

– На жаль, хворих більшає. Якщо минулого тижня до інфекційного відділення Глибоцької райлікарні привезли трьох чоловіків віком від 35 до 40 років, які повернулися із-за кордону, то  станом на 8 квітня таких уже 17 і 6-ро з них важкі: одна людина перебуває на ШВЛ. Інфекція розповсюджується переважно через те, що дехто із заробітчан, повернувшись додому, не звернувся до лікаря і не дотримався карантинних заходів.

Головне навантаження впало на сімейних лікарів. Ми, на щастя, заздалегідь закупили для них спецкостюми захисту, які захищають з ніг до голови. Придбали 50 таких комплектів. На кілька тижнів вистачить. Один комплект, щоправда, без бахіл і окулярів, які треба купувати окремо, коштує близько 400 грн. Комплект є одноразовим, і після огляду хворого чи навіть особи, у якої лише підозрюють небезпечну інфекцію, підлягає утилізації. Тому за перші три дні ми витратили 10 таких костюмів, і зараз замовляємо їх знову. Бо тільки здорові лікарі можуть оглядати хворих і надавати їм допомогу. У сусідній Сучаві, яка розташована лише у 60 км від Глибокої, влада змушена була закрити лікарню, бо 48 тамтешніх лікарів інфікувалися.

Гроші на закупівлю захисних комплектів узяли з резервного фонду селищної ради?

– Щоби не втратити час, райлікарня за домовленістю з нами скерувала на закупівлю цих костюмів кошти, передбачені на оплату комунальних послуг. А ми на черговій сесії повернули їх. Враховуючи нинішній дефіцит, купити такі костюми дуже проблемно. Хоча сімейні лікарі та «швидка допомога» – наш перший ешелон боротьби з недугою.

– Недарма ж, за статистикою, найчастіше серед лікарів хворіють не реаніматологи, а саме сімейні лікарі. А чи маєте експрес-тести?

– Кілька тижнів тому отримали 25 китайських експрес-тестів, які, хоч і дають швидкий результат, але не точні. Та вже щось. Наші лікарі навчилися вже їх використовувати. Мушу зазначити, що багато засобів захисту та іншої допомоги ми отримуємо від волонтерів.

 

Активність волонтерського руху у нас зараз така ж, яка була 2014 року, коли почалися військові дії на Донбасі, – Ванзуряк.

 

Так, одна волонтерська організація придбала і поставила у Глибокій на зупинках громадського транспорту, а також на перехрестях, біля магазинів дозатори з дезінфікуючою речовиною. І тепер кожен охочий має можливість протерти руки спецзасобом. Волонтери постійно поповнюють ці дозатори. Та й маски в нас уже не в дефіциті. Ми звернулися до всіх місцевих кравців і кравчинь і розпочали роботу із пошиття масок для найбільш вразливої до вірусу категорії: тих, кому за 65. Кошти на матеріали виділяє громада, маски роздають безоплатно волонтери.

Між іншим, у нас люди не панікують. Як відомо, паніка там, де чутки, а їх, своєю чергою, породжує відсутність інформації. Ми ж усіляко намагаємося запобігти цьому. Щоранку та щовечора у вайбер-чаті Gromada Today, до якого підключено близько 1,5 тис. людей, повідомляємо останні новини щодо поширення небезпечної інфекції у Глибоцькій ОТГ та протистояння їй.

 Як працює в умовах епідемії селищна рада?

– Нещодавно провели першу в історії Глибокої онлайн-сесію. Були змушені так зробити, оскільки маємо інформацію про те, що людина, в якої підозрюють коронавірус, контактувала з чотирма нашими депутатами. Усі вони перебувають зараз удома під наглядом лікарів. Сесія відбувалася на платформі Google, яка дає можливість зустрічатися великій кількості людей у форматі онлайн-конференції. Та після цього багато «спеціалістів» писали у коментарях на моїй сторінці у Facebook, що будь-які рішення цієї сесії можуть бути оскаржені. Більше того, що проти мене можуть відкрити кримінальне провадження, бо «сесію проведено не у спосіб, передбачений законодавством». Я хочу відповісти всім цим «профі», що у нашій державі найбільшою цінністю є людське життя, що й відображено у Конституції. Тому під час подібних форс-мажорних ситуацій, із якими планета, до речі, стикається вперше, не можна піддавати ризику життя депутатів. Ми маємо у такий час право на виняткові рішення, керуючись насамперед Конституцією. З іншого боку, які рішення варто оскаржувати? Виділення додаткових коштів на боротьбу з коронавірусом? Заходи щодо боротьби з епідемією?

На цій сесії ви звернулися до Верховної Ради щодо перегляду деяких антивірусних законів

– Ми виступили проти звільнення від податків на землю та на нерухомість тих підприємств, які зараз успішно працюють. Якщо транспортні підприємства нашої громади, що продовжують возити вантажі через кордон, перестануть платити податки, протягом лише 2-х місяців наш бюджет недоотримає близько 800 тис. грн. Щодо звільнення від податків малих підприємств, які не отримують прибутку, – перукарень, ремонтних майстерень тощо, – ми не маємо зауважень. Але ті підприємства, які отримують прибутки, повинні платити податки. Зокрема, Укрзалізниця. Ми ж спостерігаємо, як безперестанно женуть вагони з деревиною. А якщо вони перестануть сплачувати за землю, ми втратимо півмільйона гривень. І це несправедливо.

Скільки коштує громаді боротьба з інфекцією?

– Вже виділили на це близько пів мільйона гривень, але їх вистачило тільки до початку квітня. Потребуємо ще понад 2,5 млн грн за негативного розвитку сценарію епідемії.

Маємо 5 апаратів ШВЛ. Але Глибоцька ОТГ вже домовилася з іншими громадами району про придбання за спільні кошти ще одного сучасного апарата. Його вартість сягає 380 тис. грн, ще близько 100 тис. грн потрібно на різноманітне супутнє обладнання. Та найбільша проблема зараз не у грошах, а у тому, що постачальникиї, які беруть передплату, кажуть, що не зможуть доставити їх раніше 2-3 тижнів. Це ж стосується усього. На цілій планеті шалений дефіцит. Тому маємо швидко диверсифікувати економіку. Іншими словами, спиртзаводи повинні виготовляти не горілку, а антисептики. Вітчизняні підприємства також мають виготовляти апарати ШВЛ і тест-системи, і все те, чого нам зараз бракує.

Скажу відверто, коли б не реформа децентралізації, нам було б дуже важко боротися з вірусом. Ми встигли придбати для дев’ятьох наших сімейних лікарів 4 авто, три з яких отримали за держпрограмою Мінздоров’я, а одне придбали за кошти громади. Дуже допомагає у боротьбі з коронавірусом і телемедицина. Наші лікарі весь час на зв’язку з медиками обласного центру. Вони проходять вебінари щодо боротьбі з інфекцією, і я думаю, що це зараз реально рятує життя.

Людмила ЛЕБЕДИНСЬКА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *