На Буковину линуть фальшиві гривні з Новоросії

Як відрізнити фальшивку?

Чутки про те, що на Буковині з’явилися фальшиві гривневі купюри нібито надруковані в так званих ДНР і ЛНР, дослідили банкіри. Вони зазначають, що  в області поки що не помічене зростання кількості підробних купюр. Але, щоби буковинці могли убезпечитися, розповіли, як відрізнити справжню гривню від фальшивки.

– Перше, що треба зробити, – довіритися своїм тактильним відчуттям, – радить заступник керівника Напрямку з касової роботи одного з банків Марина ТУЗ. – Справжня гривня із шорсткою поверхнею, підробка ж відрізняється гладким папером. На купюрі обов’язково повинні бути її номер та захисна смуга, яку можна побачити, піднісши купюру до світла.

Експерти наголошують, що особливу увагу слід приділити наявності водяних знаків – посередині лівої грані купюри, а також у ділянці портретів видатних осіб.

nominalznaki

– Номінал гривні повинен збігатися з прописаною на правому ребрі купюри цифрою. Папір має бути однорідного кольору. На підробках же, як правило, одна сторона завжди блідіша за іншу. Гроші не мають бути залиті фарбою, на краях купюр не допускаються плями, що спотворюють її колір, – зауважила Марина Туз.

Якщо у вас виникли сумніви у справжності гривневих купюр, краще звернутися до фахівців. Безкоштовну експертизу купюри здійснюють у Національному Банку України. Перевірка триває не більше місяця. Якщо купюра справжня, її повернуть власнику. У разі фальшивки – купюру вилучать, а «власнику» несправжніх грошей видадуть висновок про перевірку. Фальшиві банкноти передаються до Міністерства внутрішніх справ. Збиток, понесений їхніми власниками, не компенсується.

Вл.інф.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *