Профспілки вмерли? Нехай живуть профспілки!

– Профспілка Чернівецької області є складовою Федерації профспілок України (ФПУ), яку очолює Василь Хара. Він же – голова комітету Верховної Ради з питань соціальної політики і праці, нардеп від ПР. Щоправда, очолює умовно, бо, згідно з рішенням Апеляційного суду, він не є легітимним головою Федерації. Фактично він узурпував владу.

Я не можу коментувати те, що відбувається в самій федерації, можу лише сказати про зовнішню політику керівництва, зокрема, пана Хари.

Із захопленням федерації Харою розпочалася монополізація профспілкового руху в Україні. Усі незалежні профспілки усунуті від діалогу з владою. Хоча сьогодні понад 50 профспілок і профоб’єднань мають всеукраїнський статус. Але всі вони не можуть брати участь у перемовному процесі за генеральною угодою. Тільки наша федерація, як найбільше фахове об’єднання, була, вже у псячий голос, бо про нас спочатку забули, тобто заднім числом, приєднана до угоди разом з Федерацією вільних профспілок України.

Я хочу наголосити, чим наша федерація відрізняється від старої – якісно новим підходом. Ми готові йти на барикади. Це показали останні події на Майдані. Тоді як спадкоємці радянських профспілок працюють за єдиним принципом – аби не пропустити страйк.

Тому їхні мозкові зусилля, тих людей, які залишилися у профспілках ще з радянських часів, спрямовані лише на те, щоби як запобігти виливу масового невдоволення. Тому у них запопадлива позиція як перед роботодавцем, так і державною вдалою. Тоді як мають бути партнерські стосунки.

Ми намагаємося змусити владу прислухатися до нас. Але, на жаль, у зв’язку з монополізацією ситуація погіршується. Але я впевнений , що це тимчасово.

В’ячеслав РОЙ, голова Всеукраїнської професійної спілки недержавного сектору економіки (малого і середнього підприємництва)

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *