Головний освітянин розкаявся, заплатив штраф і отримав назад арештований будинок і 2 земельні ділянки

У ці й історії немає нічого дивного та особливого – керівник департаменту отримав хабар за перемогу в тендері. Але потім розкаявся і суд скасував арешт на його будинок та дві земельні ділянки. Нас, українців, цим не здивуєш, бо практично всі, хто користується посадою для власного зиску, не караються. Ба більше, подумалося, може, його ще й на посаду повернуть? Мабуть, так би й сталося, якби він був міністром…   

Торік влітку у службовому кабінеті під час отримання хабаря затримали колишнього директора департаменту освіти і науки Чернівецької ОДА Миколу Харатіна. Він визнав свою вину та погодився сплатити понад 40 тисяч гривень штрафу. Про це йдеться у відповідному вироку суду, опублікованому на сайті Єдиного державного реєстру судових рішень.

«Затвердити угоду про визнання винуватості, укладену 25 січня 2021 року між підозрюваним та прокурором Спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Західного регіону. Звинувачену особу визнати винною за ст. 369-2 ч.2 КК України та призначити за цією статтею узгоджену міру покарання у вигляді штрафу розміром 2500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, тобто 42500 грн», – йдеться у рішення суду.

Та повернемося до першого літнього місяця 2020 року. Наприкінці червня під час телефонної розмови із підприємцем екс-директор Департаменту освіти і науки Чернівецької облдержадміністрації повідомив, що допоможе отримати його фірмі перемогу в тендері на ремонт Недобоївської ЗОШ I-III ступенів. За це підприємець мав дати чиновнику хабар у сумі 10% від вартості тендера. За кілька днів після цієї розмови Недобоївська сільська рада та підприємець уклали відповідний договір про ремонт школи. Відтак через місяць головний освітянин Буковини у своєму службовому кабінеті отримав 800 доларів хабаря. Згідно офіційного курсу ця сума становила трохи більше 22 тисяч гривень, що й становила 10% від вартості тендеру. Під час отримання цих коштів Миколу Харатіна затримали правоохоронці.

 У судовому рішенні зазначається: «Своїми діями обвинувачений вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ст. 369-2 ч.2 КК України, тобто одержання неправомірної вигоди для себе за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави. Його дії за цією статтею кваліфіковані вірно».

Ну а далі як і годиться: в ході досудового розслідування підозрюваний та прокурор уклали договір про визнання винуватості, який затвердив Шевченківський районний суд. Окрім головного покарання сумі 42,5 тисяч гривень, Микола Харатін має сплатити понад 3,5 тисяч судових витрат. Також вироком суду скасували арешт на будинок та дві земельні ділянки підсудного, а 800 доларів повернули підприємцю…  

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»

Довідково і для роздумів: Що треба знати про ХАБАР та ігри довкола нього (https://protocol.ua/ua/shcho_treba_znati_pro_habar/   та   https://ua.prostopravo.com.ua/

Нині в Україні створено чимало органів державної влади, які показово борються з корупцією, а слідчі дії по відношенню до хабарників здійснюють за участі камер та представників мас-медіа.

Перше, і головне, що варто знати – питання отримання хабара регулюється статтею 368 Кримінального кодексу України «прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою».

Тобто, називати хабар хабарем є не зовсім коректно, правильніше буде –  одержання неправомірної винагороди.

Тепер давайте визначимось із відповідальністю за такий злочин.

Так, відповідно до ч. 1 ст. 368 КК України, прийняття пропозиції, обіцянки або одержання службовою особою неправомірної вигоди, а так само прохання надати таку вигоду для себе чи третьої особи за вчинення чи невчинення такою службовою особою в інтересах того, хто пропонує, обіцяє чи надає неправомірну вигоду, чи в інтересах третьої особи будь-якої дії з використанням наданої їй влади чи службового становища карається штрафом від 17 000 до 25 500 гривень, або арештом на строк від трьох до шести місяців, або позбавленням волі на строк від двох до чотирьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльність на строк до 3-х років».

Згідно п. 1 Примітки ст. 368 КК України, неправомірною вигодою в значному розмірі вважається вигода, більша від 1 700 грн., а неправомірна винагорода у великому розмірі вважається вигода, більша від 3 400 грн., а неправомірна винагорода в особливо великому розмірі вважається вигода, більша від 8 500 грн. Так, за отримання хабара у сумі від 1 700 грн. до 3 400 грн. ви можете бути позбавлені волі на строк від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та конфіскацією майна. Але.. 

Від 1 січня 2020 року неправомірна вигода в значному, великому і особливо великому розмірах суттєво змінилася.

Нині неправомірною вигодою в значному розмірі вважається вигода, яка в сто і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян (від 105 100 грн. з 1 січня 2020 року), у великому розмірі – така, яка у двісті і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян (від 210 200 грн.), в особливо великому розмірі – така, що у п’ятсот і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян (від 525 500 рн.).

Таким чином, хабар в розмірі від 105 100 грн. до 210 200 грн. карається позбавленням волі на строк від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років

Ну а хабар від 1700 до 3400 і 8500 – це ж просто подяка: квіти, шампанське, цукерки… .

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *