Проблема питної води для Чернівців у пріоритетах нового мера

Онлайн зустріч Чернівецького міського голови Романа Клічука з командою Банку розвитку по Східній Європі, Кавказу та Центральній Азії, KfW, Франкфурт-на-Майні відбулася 10 лютого 2021. У спілкуванні взяли участь проєктний менеджер Анна Санта Круз, інженер з міського та регіонального розвитку Дітер Якоб, директор Офісу KfW в Україні Курт Штрассер та проєктний координатор Віталій Шмеріга. 

У рамках зустрічі обговорили поточний стан «Проєкту муніципального водного господарства м. Чернівці», що реалізується в обласному центрі спільно з Банком розвитку KfW. Про це повідомила пресслужба Чернівецьої міської ради.  Учасники розмови визначили наступні спільні кроки. 

Команда Банку розвитку KfW наголосила на важливості та високій пріоритетності проєкту в рамках Фінансового співробітництва Німеччини з Україною. Чернівецький міський голова Роман Клічук підкреслив, що Чернівці високо цінують підтримку Банку розвитку KfW, та висловив готовність до тривалої та плідної співпраці. Крім того, сторони обговорили можливість грантової підтримки КП «Чернівціводоканал» шляхом фінансування конкретних інвестиційних заходів, які б дозволили в короткостроковій перспективі отримати значний економічний ефект, а також можливість залучення грантових коштів зі сторони KfW на впровадження заходів, спрямованих на запобігання поширенню та протидію коронавірусній хворобі, а саме: в частині придбання необхідного медичного обладнання та проведення енергоефективної реконструкції медичних закладів. 

Нагадаємо, під час попередньої зустрічі з міжнародними консультантами, що відбулася 4 лютого, було запропоновано в рамках Стадії 2 Проєкту продовжити реконструкцію магістрального водогону Шубранець-Попова через його зношеність та критичний вплив на стале водозабезпечення мешканців міста; а також впровадити заходи з реконструкції зношених міських водопровідних мереж протяжністю орієнтовно 42 км, в тому числі й зонування тиску та заходи з реконструкції мереж водовідведення, які знаходяться в критичному стані, протяжністю 25 км. У рамках Стадії 3 запропоновано продовжити реконструкцію/розширення водопровідної мережі та каналізації для забезпечення стійкості роботи системи та впровадити заходи на очисних спорудах каналізації (обробка мулу, вторинна седиментація, знезараження, електромеханічне обладнання) з метою підтримання роботи очисних споруд. А ще – у разі доступності коштів – встановити системи SCADA.
Досі, як це відчували на собі чернівчани протягом кількох останніх десятиліть, вирішення проблем питної води для мешканців обласного центру зводилося до розмов, паперів і підписання різних угод. А мріється ж про інше – хочеться пити чисту воду з крану й не боятися, що її відключать знову…

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *