Печінка – це наш другий мозок. Говорити про неї, що вона тільки фільтр – як мінімум, несправедливо. Бо вона не тільки нейтралізує токсини і метаболіти життєвих процесів, а й накопичує цукор у формі глікогену, синтезує білки і гормони, розщеплює відпрацьовані еритроцити.
Власне, якщо довести печінку до жахливого стану, весь організм розсиплеться, як доміно. Втішає те, що довести її до цього складно, бо це не швидкий процес. І для здоров’я печінки раціон харчування перебуває на першому місці. Навіть якщо ви не вживаєте алкоголь, вона не є в безпеці. Токсини навіть із води з душа у великих містах, а також ліки, пластик, метали – від усього цього печінці добряче дістається.
Принципи формування раціону для печінки
- Морепродукти. Багато хто скаже, що морепродукти забруднені, але знайти і вибрати правильні цілком реально. Чому вони? Бо таурин і омега-3 – це те, що працює проти окисного стресу, позитивно впливає на метаболізм жирів у печінці. І це добра профілактика жирового гепатозу. Бо омега-3 знижує рівень жиру в печінці.
2 Яйця. У них є холін – найсильніший детоксифікатор, який знижує рівень жиру в печінці. Пара яєць у день – і ви в дамках! А ось при дефіциті холіну у більшості людей розвиваються жирові відкладення в печінці. Холін навіть призначають при жировому гепатозі разом з дієтою.
- Печінка. Логічно – печінка для печінки. Тут теж є холін, і його більше, ніж у яйцях.
- Куряче м’ясо. Причому краще «червоне», бо воно містить карнозин, що добре впливає на печінку. Хоча біле куряче м’ясо теж допомагає їй.
- Чорниця. Аналізи стверджують, що печінка щаслива, коли ви вживаєте чорниці. Вони – прекрасний антиоксидант, і їхня дія недооцінена з точки зору профілактики запалень. Навесні варто включити ягідки у раціон: заморожені теж дуже корисні.
- Буряк. Унікальний продукт! Містить у собі беталаїн – захисний пігмент, який боронить від стресу і запальних процесів.
- Оливкова олія. Вона не дозволяє тригліцеридам накопичуватися в печінці, а ще покращує метаболізм глюкози. Але тут точно треба шукати не контрафакт.
- Морква. Каротин послабляє вплив алкоголю на печінку і запобігає загибелі її клітин. Було одне дослідження, в якому бета-каротин знизив симптоми алкогольної інтоксикації у мишей.
- Часник. Користь часнику важко переоцінити – у ньому є все! Він потужний захисник печінки. Всього за 15 тижнів часник допоміг знизити жирову масу пацієнтам з неалкогольною жировою хворобою печінки.
- Імбир. Є думка, що він покращує чутливість клітин до інсуліну, та взагалі він допомагає печінці впоратися з токсинами, зокрема, з алкоголем.
- Авокадо. Його масло здатне знизити рівень тригліцеридів у печінці. Іноді варто дозволити собі цей екзотичний продукт.
- 12. Кава. Cаме так: кава захищає печінку – дослідження проводили з арабікою. Та споживати напій треба помірно і обов’язково без цукру – інакше ефект зійде нанівець. У випробуваннях кава покращувала ситуацію з жировою хворобою печінки і поліпшувала стан її ферментів.
- Зелений чай. Як і будь-який антиоксидант, сприймається печінкою як добрий помічник. Гарна звичка пити зелений чай тримає під контролем ферменти печінки – природно, якщо ви не запиваєте ним тортики чи гамбургери з Макдональдса.
- Какао. Приголомшлива й у всіх сенсах безпрограшна штука – чудовий низьковуглеводний десерт!. Покращує функцію печінки – швидше за все, це теж дія полі фенолів.
- Куркума. Є багато питань до біодоступності спеції, але, тим не менше, вона найефективніше бореться із запальними процесам: особливо корисна тим, хто вживає алкоголь і стикається за родом діяльності з важкими металами. А ще зменшує шкоду, завдану печінці ліками. Додавайте до страв куркуму – не зашкодить.
- Волоські горіхи.. Вони цікаві високим вмістом магнію та амінокислотою аргініну. Горіхи насичують також кров киснем та очищають печінку. Грамів 30 волоських горішків у день – чудова ідея. У людей з ожирінням можуть навіть запобігти супутнім проблемам із печінкою.
- Кріп.Його в’яжучий гіркуватий смак – саме те, що треба печінці. У дослідах на гризунах екстракт кропу допомагав нормалізувати рівень ферментів печінки.
- Цикорій.Природний гепатопротектор. Корисний при високому холестерині та підвищеному тиску.
- Овочі й фрукти. Різнокольорова дієта в наш час – це порятунок. Особливо у виграші люди, які самі для себе все вирощують. Капуста, цвітна капуста, брюссельська капуста багаті сірчаними сполуками, які очищають печінку.
З фруктів рекомендуються сливи, яблука, грейпфрути, апельсини, лимони.
Висновок: овочі та спеції – захищають; яйця, м’ясо і риба дають потрібні мікроелементи. Кава, какао, трохи горішків на десерт – і печінку щаслива. По можливості, мінус алкоголь.