Моя міліція мене береже – як хочеться у це вірити!!!

Хочеш стати крайнім – виклич 102

Чернівецький герой, інвалід війни Юрій ШИПІТКО став свідком інциденту , що стався у магазині в центрі міста, куди увірвався чоловік  з пістолетом. АТОшник викликав міліцію –  і ледь не став крайнім у ситуації.

Рік тому чернівчанин Юрій Шипітко був важко поранений під Амвросіївкою на Донеччині: осколки міни влучили йому в ліву руку, пошкодили нерв. Хлопець переніс кілька операцій, далі отримав ІІ групу інвалідності. Нещодавно повернувся з Іспанії, де лікарі намагалися реабілітувати його поранену кінцівку.  Однак нерви в пальцях ще потребують подальшого відновлення. З історією Юрія Шипітка знайомила читачів «Версій» минулого літа журналістка Галина Єреміца. І тепер, потрапивши 17 серпня в неприємну історію, Юрій звернувся саме до неї.
Пізнього вечора Шипітко повертався від друзів з дня народження і вирішив попити кави в цілодобовому магазині «Апеті» в самісінькому центрі міста, на вул. Ватутіна, 1. Отримавши свою каву, Юрій вийшов на вулицю, закурив цигарку. І раптом, як він розповідає, «…побачив через скляні вітрини магазину, як чоловік років до 30-ти зайшов в магазин і, розмахуючи пістолетом, почав якусь двіжуху…».

Чого вимагав «гангстер», Юрієві не було чути, але він добре бачив, як охоронець магазину налетів і «вирубив» того ударом у вухо: «Кров потекла у придурка з вуха… і він лишився валятися під прилавком. Охоронець швидко забрав пістолет і кудись його сховав», – розповів Юрій.

Згодом «стрілок» прийшов до тями та вийшов на вулицю. Поки не з’явилися викликані правоохоронці, Шипітко спробував дізнатися, що ж сталося. «Гангстер» попросив цигарку і вогню, а також мобільник, щоби «зробити дзвіночок». Юрій дав телефон – «Дзвони куди хочеш» – і відійшовши убік, спостерігав. Винуватця події, як висловився Шипітко, «таращило не по-дєтскі».

Коли ж нарешті підійшли два патрульні, почалося найцікавіше: «Мєнти поздоровалися,  з тим псевдоохоронцем (як виявилося пізніше), потиснули руки, поусміхалися і… розійшлися. Не витримавши «безпрєдєлу», я підбіг до них: «Чому немає ніяких дій з вашого боку?». І ті відповіли: «Ніхто не має претензій!».

Шипітко, людина, яка пішла на війну саме через загострене почуття справедливості, наполягав: «У мене є претензії: чому чоловік забіг із пістолетом до магазину – це вже у Чернівцях так водиться? Чому він валяється в крові?».

Натомість міліціанти відповіли, що вони не вповноважені брати заяву!!! Та Юрієві вдалося-таки викликати бригаду, якої чекав майже годину. Патрульні відчули, що «пахне смаженим» і стали вимагати в Шипітка документи: «Показав їм посвідчення інваліда війни, – ділився з обуренням у голосі. – І знову цікаво: старший патруля – Нижник Олександр Анатолійович – заявив, що він пробув у АТО 106 днів (сам я не рахую днів, які я там пробув), що я хвалюся, що був в АТО і ніби ненароком просить показати довідку, що я там був…»

Як будь-яка нормальна людина, Юрій, звичайно, не носить із собою довідку. Але показав свою скалічену руку, від чого патрульні відмахнулися і сказали, що Шипітко – псевдоАТО-шник! І далі, аж до приїзду оперативників, старший патруля встиг наговорити Юрієві, що той не адекватний, що його повезуть на алкогольно-наркотичну експертизу і тоді він відповідатиме за свої вчинки…

Юрій також зазначив, що охоронець, який «знешкодив гангстера» теж долучився до погроз, прокричавши АТОшнику: «ТАКИХ, КАК ТЫ, НАДО СТРЕЛЯТЬ В ПЕРВУЮ ОЧЕРЕДЬ»…
Коли приїхала бригада під командуванням жінки-підполковника, Юрій написав, нарешті свою заяву. Як він каже, «жінка при погонах зрозуміла все і вся і пообіцяла розібратися. Чекаємо…», – закінчив Юрій Шипітко свою розповідь.

У СЗГ УМВС України в Чернівецькій області інформацію про інцидент зі зброєю у нічному магазині Чернівців підтвердили. «На місце події прибула слідчо-оперативна група. На місці правоохоронці знайшли і вилучили пневматичний пістолет «Флобер», який не потребує дозволу на реєстрацію та носіння. Власника «Флобера» розшукує міліція. Інформацію про інцидент та заяву свідка подій Юрія Шипітка внесено до журналу єдиного обліку заяв та вчинень кримінальних правопорушень та інших подій Шевченківського РВ УМВС України в Чернівецькій області. Проводиться перевірка», – повідомили в міліції.

Галина ЄРЕМІЦА, журналіст-фрілансер

Від редакції: Чому в патрульних була така неадекватна реакція на свідка, зрозуміло, це ж «класика жанру»: щоби «не заморочуватися» розслідуванням, поки вищого начальства немає, треба свідка якось дискредитувати чи навіть залякати – аби відпала охота наполягати на свідченнях.

Але редакція «Версій» хотіла би отримати відповіді ще на кілька запитань, яких не було в офіційній відповіді журналістці:

– Чи справді патрульні не мають повноважень брати заяву у свідка?

– Хто такий цей охоронець чи псевдоохоронець, із яким патрульні «вась-вась»?

– Чи дійсно старший патруля – Нижник Олександр Анатолійович – брав участь в АТО? – бо в нього, м’яко кажучи, дивна реакція на товариша по зброї.

– Чому «стрілка» відпустили з місця події і тепер «розшукують»?

– Чи вибачилися, зрештою, перед інвалідом-АТОшником за те, що його третирували, замість того, щоби взяти покази?

Просимо ці запитання вважати інформаційним запитом. Редакція чекає на відповідь.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *