Вітчизняна соняшникова олія дорожча для українців і дешевша за кордоном

Причин цьому кілька, та, мабуть, основна полягає в тому, що на експертну продукцію, себто ту, що вивозиться за кордон, український виробник не сплачує ПДВ, а за олію, що продає на вітчизняному ринку, мусить віддати 20% податку на додану вартість. Для порівняння, в Польщі літр соняшникової олії можна купити за 46,4 грн, в Німеччині, де одна з вищих середніх зарплат в Європі – за 42,1 грн, в Італії – всього за 22,88 грн.

Та попри те, що в Європі ціни на соняшникову олію вже почали знижуватися після збору нинішнього гарного врожаю, в Україні ці тенденції реалізуються із запізненням. Крім того, Європа використовує багато інших рослинних олій, тоді як українці звикли до соняшникової. Та ще одна суттєва річ: в Європі існує конкуренція на ринку соняшникової олії, тож виробники змушені тримати середній цінник, тоді як в Україні переважно місцеве виробництво. До слова, окремі європейські країни розпочали навіть антимонопольне розслідування щодо проблем з олією.

Натомість соняшникова олія в Україні може ще зрости в ціні – до 100 гривень за літр. Хоча вже й нині її вартість втричі вища, ніж у європейських країнах.  Причини прийдешнього подорожчання експерти вбачають у збільшенні собівартості  виробництва олії через різке подорожчання газу, бо воно збільшиться на 5-10% (для бізнесу ціна злетіла за кілька місяців із 15 до 38 грн за куб). Про це розповів власник групи компаній «ГрадОлія», член Української ради бізнесу Станіслав Таршин. «Ситуація ускладнюється тим, що одночасно відбувається значне, майже на 25%, зростання інших складових витрат переробки, таких як електроенергія і гексановий розчинник, що більш як 30% собівартості виробництва», – пояснює експерт. Про це йдеться в матеріалі OBOZREVATEL

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *