День знань і рік маразму?!

Учора в перукарні мами ділилися роздумами про школу: – Який ідіот придумав ті реформи! У 5 років – садок, у 6 – цілий день за партою. Влітку майбутній другокласник має вивчити таблицю множення і вільно читати англійською! Покажіть мені того вундеркінда, який це виконає? У дітей крадуть дитинство!

– А я навіть водила малого до психолога, бо він швидко втомлюється, майже не грається і погано спить. Лікар сказала, що у 5 років у дитини немає достатньо готової до навчання пам’яті і лексики. Через їхні реформи діти рештки здоров’я втрачають і нічого не заробляють, крім сколіозу. Парти ж бо у школах розраховані на 7-річних, а не на дитсадок!

Відсутність здорового глузду в міністерстві, яке покликане розвивати й навчати, схоже ні в кого сумнівів не викликає. Навіть знайомі з управління освіти в шоці від табачниківських ноу-хау: «Ми не знаємо, навіщо масове скорочення вишів. Спочатку скоротили садки, потім школи, а тепер – ВНЗ. Натомість у садках місць не вистачає, а в молодшій школі навчається по 30-35 дітей у класі. Якість навчання плачевна, бо не може вчитель контролювати 35 шестирічних малюків. Замість садків у їхніх приміщеннях тепер якісь склади чи офіси.

Юристів і бухгалтерів багато, а хто їх випускає? Заберіть ліцензії в інженерних, будівельних, аграрних вишів і проблема розв’язана. «Клепайте» фізиків і хіміків, от тільки де вони працювати потім будуть? А де працюватимуть викладачі зі скорочених університетів? Але ж повинна бути «імітація бурхливої діяльності»! Подібну реакцію спричиняють й інші сумнівні новації.

Насамкінець 3 маленьких факти без коментарів: учні 10-х класів розпочинають навчання без підручників – «не встигли» надрукувати. Натомість президенту вручили диск з електронним варіантом усіх посібників від 1 до 11 класу…

А в Чернівцях відкрили нову будівлю філії Одеської юридичної академії. Лише ремонт коштує 5 млн. грн, та й Павло Дворський з Василем Гереллом там, напевне, не за «дякую» співали. А ректор академії Сергій Ківалов російською (хоча й Герой України!) пояснював: усе для блага небагатих батьків і зручностей студентів. Думаю, над скороченням кількості юристів він не надто замислюється…

То що саме ми реформуємо? І, головне, з Днем знань вас, панове!

Лєра ЯСНИЦЬКА

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

2 коментарі “День знань і рік маразму?!”