В український прокат вийшов фільм «Памфір» Дмитра Сухолиткого-Собчука

23 березня 2023-го в український прокат вийшов фільм «Памфір» Дмитра Сухолиткого-Собчука. Світова прем’єра фільму відбулося минулого року у Каннах, у програмі «Двотижневик режисерів».

21 березня у культурно-мистецькому центрі імені Івана Миколайчука в Чернівцях відбувся допрем’єрний показ фільму Дмитра Сухолиткого-Собчука «Памфір». Фільм, що привернув увагу світової спільноти. Після перегляду глядачі мали можливість поспілкуватися з режисером стрічки Дмитром Сухолитким-Собчуком, виконавцями головних ролей – Олександром Яцентюком, Соломією Кириловою та іншими акторами та творцями фільму.

У центрі сюжету — історія родини Леоніда на прізвисько Памфір. Чоловік їздить на заробітки й намагається побудувати для родини світле майбутнє. Вдома на нього завжди чекають жінка Олена та син-підліток Назар. Памфір повертається додому. Намагаючись знайти гроші, аби відшкодувати збитки сина та зробити документи, щоб знову поїхати на заробітки, Леонід вдається до незаконної діяльності, чим накликає на себе гнів місцевого кримінального авторитета Морди. Події картини розгортаються напередодні традиційної Маланки. Зйомки відбувалися в Чернівецькій та Івано-Франківській областях. Деякі сцени знімали у Красноїльську, Верхніх Петрівцях та на Сторожинеччині. 

«Памфір» — спільне виробництво України, Франції, Польщі, Чилі, Німеччини та Люксембургу. Виробництво компанії Bosonfilm, у співпраці з Les Films D’Ici, Madants, Quijote та у партнерстві з Mainstream pictures, Soilfilms, Wady Media та Moderator. Продюсери: Олександра Костіна, Євгенія Яцута, Лора Бріан, Клаудія Смея, Богна Шевчик, Жанкарло Насі. Ко-продюсери: Артем Колюбаєв, Альона Тимошенко, Сільвана Сантамарія, Адольф Ель Ассаль, Адам Гуделл.

Ролі у фільмі виконали Олександр Яцентюк, Соломія Кирилова, Станіслав Потяк, Мирослав Маковійчук, Олена Хохлаткіна, Іван Шаран, Олександр Ярема, Римма Зюбіна, Андрій Кирильчук, Петро Чичук, Галина Свята, Георгій Поволоцький, Олексій Лейбюк та Зіновій Симчич. Окрім професійних акторів, до фільмування масових сцен залучили місцеве населення.

Девелопмент проєкту здійснювався за підтримки Український культурний фонд. Виробництво фільму підтримали ДержКіно України, Polski Instytut Sztuki Filmowej, CNC – Centre national du cinéma et de l’image animée, Чернівецька обласна рада та міжнародні фонди visions sud est – VSE, Hubert Bals Fund, та Goteborg Film Fund.

Нове українське кіно стрімко розвивається і фільм Дмитра Сухолиткого-Собчука «Памфір» став помітним та тріумфальним явищем за кількістю нагород і фестивальних показів. «Памфір» – це дійсно сучасне українського кіно, яке підкорило світ.  І дуже важливим є те, що фільм повністю сприймає і розуміє не тільки український глядач, а він так само знаходить відгук і у глядача інших країн, інших традицій і ментальності. Дякуємо всім творцям цього фільму.

Більше фото з допрем’єрного показу фільму за посиланням – 23 БЕРЕЗНЯ У ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ПРОКАТ ВИХОДИТЬ ФІЛЬМ «ПАМФІР».

©Тетяна Спориніна,
фото автора

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *