Головні події прийдешнього, 89-го, театрального сезону в облмуздрамтеатрі

Очільники театру поділилися творчими планами з журналістами та розповіли про турботи повсякденного життя театру.

Ще у міжсезоння, до Дня Незалежності України в театрі показали безкоштовно  виставу «Трагедія бунту». Власну інсценізацію за мотивами роману Панаса Мирного «Хіба ревуть воли, як ясла повні?» здійснив заслужений діяч мистецтв Петро Колісник.

А новий театральний сезон актори Чернівецького муздрамтеатру ім. Ольги Кобилянської розпочнуть у суботу 7 вересня фарсом на дві дії «Скапен-штукар». 

Перша прем’єра сезону буде для дітей: 15 вересня  це буде «Сніговик, який хотів познайомитися з Сонцем», музична казка на одну дію. Переклад з румунської казки Матея Вишняка здійсник Микола Косташ. 

«Матея Вишняка сьогодні ставлять в усій Європі,  розповів директор – художній керівник театру Юрій Марчак.  – Казка, яку ми обрали, є філософською. Ми завжди думаємо над тим, що буде цікаво нашому глядачу і замислюємося над тим, щоб кожна наша вистава була не просто для розваги, а щоби після вистави людина вийшла з думками про те, що їй потрібно змінити в самій собі», – додав він.

Важливе для себе привідкрила журналістам і головна режисерка театру – Людмила Скрипка: «Для мене найголовніше, який меседж я можу зі сцени дати людям. Якщо цей меседж торкається мого серця, значить ця п’єса повинна бути в моєму репертуарі. На жаль, потрібно зважати й на те, що глядач не завжди хоче ловити ці меседжі…»

Наразі Людмила Скрипка працює над виставою за п’єсою «Закон»  Володимира Винниченка. Робоча назва чернівецької вистави «Зрадь мене». Це якісна драматургія, що приносить задоволення і режисеру, і акторам, так і глядачеві. 

А XIV фестиваль комедії «Золоті оплески Буковини» стартує 19 жовтня й триватиме до 29 жовтня. Вже отримані підтвердження на участь кількох колективів, як українських так і зарубіжних. Господарі фестивалю подадуть на суд журі фестивалю мольєрівського «Скапена-штукаря» із Дмитром Леончиком у головній ролі.

І, може найцікавіше цього року,що в рамках цьогорічного фестивалю комедії з нагоди Дня історичних театрів Європи у Чернівцях проведуть зустріч Дев’ятої лінії європейських театрів для колективів з Болгарії, Румунії, Грузії та України. Упродовж трьох днів від 23 до 25 жовтня інженер сцени з Німеччини проведе театральний майстер-клас із техніки (механіки) сцени.  Співорганізатором майстер-класу буде Спілка театральних діячів України, яку очолює давній друг чернівецького театру народний артист України Богдан Струтинський.    

Деякі свої роботи чернівчани покажуть глядачам з інших регіонів України під час участі у різноманітних театральних фестивалях. Зокрема, вже заявлено про участь чернівчан у театральних форумах у Коломиї, Хмельницькому та Ніжині, куди повезутьтакі роботи чернівчан як «Трагедія бунту», «Дванадцята ніч» та «Сяй, мій божевільний діаманте!». 

І для майбутнього: упродовж сезону в облмуздрамі працюватиме Театральна студія для дітей і дорослих. Як розповіли журналістам, від першого набору 2013 року через студію пройшли 168 дітей, які зіграли за цей час 21 випускну виставу на великій сцені. Деякі випускники пов’язали своє життя з мистецтвом, вступивши до профільних вузів. 

Лариса ХОМІЧ, театральний оглядач «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *