Буковинка створює календарі. ІЛЮСТРАТОРКА ОКСАНА ДРАЧКОВСЬКА: «Ілюстрація – це ціла філософія»

 



Деякі джерела повідомляють, що 28 грудня відзначається День календаря. Так це чи ні, офіційно чи неформально – але логічно. Бо коли ж, як не наприкінці року відзначати День календаря, купувати календарі на наступний рік і дарувати календарі «під ялинку». Чому б і ні, якщо тепер календарі – це не просто така собі «періодична таблиця» систематизованих у тижні і місяці днів, а цілий витвір мистецтва! Принаймні, художниця з Глибокої Оксана Драчковська створює їх саме такими!

Драчковська_фото

Десять років дівчина навчалася живопису, а знайшла себе – в ілюструванні. Після навчання у Львівській академії мистецтв на монументальному живописі, буковинка Оксана Драчковська стикнулась з тим, що для дівчини це дуже складна робота: займатись живописом дуже затратно, потрібна майстерня , а потім – пошуки можливості реалізації створеного… Це все виглядало для неї тоді  нереально, і розпочалися творчі пошуки. Якийсь час їй подобалося малювати ікони, згодом це перестало цікавити. Думка про ілюстрацію, яка майнула в голові, видалася також нереальною, адже це заняття потребувало спеціальних знань – графічних програм і технік. «Я однозначно хотіла малювати, лише не розуміла, в яке мені русло стрибати», – пригадує Оксана.

обкладинка_економ

– І ось через півроку після закінчення академії я поїхала до друзів в Німеччину, – продовжує ілюстраторка. – І власне там побачила, що таке ілюстрація насправді, що це не лише картинки в книжці, а ціла філософія. І, здається, часом глибша, ніж живопис. Бо там потрібна чесність. У подруги, яка там жила і власне займалась ілюстрацією  і графічним дизайном, я пройшла «швидкий курс» з ілюстрації. Я захопилася цим заняттям і усвідомила, що це і є те, чим би хотіла займатися. Тому, повернувшись в Україну, я засіла у квартирі і багато, дуже багато малювала. Адже «навчався в академії» зовсім не означає, що «умієш все». Тому, хоч за моєю спиною були 10 років художньої освіти, я взялась за цю сферу так, ніби була зовсім новачком. Бо там зовсім інші закони, ніж, наприклад, у живописі, на якому я навчалась.  І тому минув рік, перш ніж я здобула певні досягнення у цій сфері. За цей час я ілюструвала український і словацький журнал, брала участь у різних соціальних проектах, також проілюструвала дві обкладинки у видавництві «Букрек» (одна з них – обкладинка до книги родички – Оксани Драчковської «Зілля». Так, на Буковині є дві Оксани Драчковські – одна письменниця, а друга – художниця – авт.). Була учасницею різних виставок з ілюстрації. Можливо це не надто багато, але ще рівно рік тому у мене навіть не було портфоліо  ілюстраторських  робіт.

січень-подорож

“Календар-подорож”. Січень, Німеччина

Як виникла ідея ілюструвати календарі? Випадковість чи якийсь навмисний символізм?

Насправді бажання таке виникло ще минулого року – коли тільки взялась за ілюстрацію. Але тоді я ще не мала достатньо досвіду, щоб його зробити. Чесно, навіть не вміла добре працювати у фотошопі, щоб його докупи скласти! А цього року все почало втілюватися. Спочатку мені замовив створити календар словацький журнал Egreš Magazín, який пише про людей, мистецтво, природу. Це такий «економ-варіант»: одна ілюстрація на два місяці. Тобто календар з шести ілюстрацій. Цей календар вийшов у Словаччині, а його український відповідник я сама надрукувала в Україні. Згодом з’явилася наступна ідея – створити календар-подорож. Кожен місяць – окрема ілюстрація про якусь країну. 12 країн можна «об’їздити» за рік! Кажуть якщо повісити мрію собі на стіну, то вона неодмінно здійсниться. Думаю, якщо в душі хтось прагне подорожей і пригод, то цей календар для нього! Хтозна, може, 2016-й стане для когось теж однією суцільною чудовою подорожжю! З моїм календарем стартуємо у Німеччині, а в грудні зустрічаємося в рідних Карпатах…

червень-Італія

“Календар-подорож”. Червень, Італія.

Як воно – ілюструвати календарі? Це відрізняється від ілюстрування, наприклад, книг? Як відбувається цей процес: ти придумуєш «сюжет» на кожний місяць, чи в тебе є готові «сюжети» і ти їх підлаштовуєш під місяці?

Ілюстрування календаря і книг для мене дуже відрізняється. В календарях ти малюєш гарні картинки, а книга – то вже цілий архітектурний об’єкт. Там картинки, особисто для мене, не мають бути просто декором, там все має «грати одну  мелодію», щоб це був цілісний об’єкт, а не набір тексту і картинок.  Ілюстрування календарів значно простіше. Я люблю більше тематичні, де одна тема проходить крізь весь рік. Наприклад, перший календар я робила на тему «Кольори». Мені дали бриф, як то має виглядати текстово, а я вже мала його виконати візуально. Наступний мій календар  – це календар-подорож. Приємно, коли в тебе на стіні міняться щомісяця країна. Так і можна певним чином, умовно, подорожувати. А це ж так чудово! Поки я його малювала, і сама вже дуже «наподорожувалась». Спочатку обрала країни, потім намагалась обрати якийсь один аспект, який би найкраще знаково передав кожну з них. Покладалася на власні асоціації, не робила чітких поділів, що в зимові місяці мають бути «зимові» країни, а влітку – «літні». Обирала різні і цікаві.

квітень_Англія

“Календар-подорож”. Квітень, Англія.

Що для тебе час, його поділ, періодизація? Це умовність чи в цьому є сенс?

Коли працювала над календарем, зрозуміла, як швидко плине час. Ти ставиш цифри, і це займає кілька секунд… а насправді так швидко і дні йдуть. Тому періодизація, мабуть, дуже потрібна – щоб знайти час зупинитись і подумати. Наприклад, у різні періоди ми живем по- різному, і це збагачує наше життя. Я хоч і люблю літо, та не уявляю, яке б це життя було, якби завжди лише літо й було. А так – і природа змінюється, і люди змінються. Щось в тому є.

грудень_Україна

“Календар-подорож”. Грудень, Україна

Календарів є багато за типами (єгипетський, юдейський, китайський, японський, індуїстські, календар майя, ісламський календар, давньогрецькі календарі тощо…) Який з них ти хотіла б ілюструвати?

Ніколи про це не думала – ні про всі ці типи, ні про їх ілюстрування. Мабуть, усе залежить від завдання, яке стоїть перед  художником.

Які твори тобі краще вдаються: «стихійні», чи ті, що виконуєш, коли поставлене завдання, або на замовлення?

Навіть не знаю… Коли є поставлене завдання, то завжди легше працювати. Намагаюсь завжди собі ставити його – тоді чітко знаю, що маю робити.  А «стихійні»  роботи – це добре, коли довго працював із замовленнями і хочеш просто для відпочинку так помалювати. Бо це теж  дуже розвиває. Але навіть у таких завданнях потрібна мета.

квітень-травень

Календар “Кольори”. Квітень-травень.

Яка твоя найближча мета?

Беру участь в одному соціальному проекті – роблю один місяць для календаря на замовлення дитячого журналу. А ще планую багато малювати  й далі. І дуже хочу зайнятись анімацією.

Маріанна АНТОНЮК, «Версії»

Календарі авторства Оксани Драчковської можна замовити у художниці через сторінку Oksana Drachkovska illustration у мережі фейсбук та за тел. 093 910 80 39

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *