Як харчуватися на користь суглобам

Практично половина чоловіків і жінок після 40 років страждають на артрит чи артроз.  Лікарі стверджують, що статистику цих захворювань суглобів можна змінити й скоротити кількість хворих у рази, та для цього порібно обов’язково внести корективи у спосіб життя й харчування кожної людини.

 

У нашому раціоні щодня мають бути присутніми:

Жирні кислоти. Поліненасичені Омега-3, -6 и -9 жирні кислоти корисні для цілого організму, і для суглобів зокрема, адже вони знімають запалення в суглобах і захищають їх від передчасного старіння. Отримати їх можна, споживаючи рибу та інші морепродукти, пророщену пшеницю, соєві боби, темно-зелені листяні овочі, лляну та соєву олію, волоські горіхи та лляне насіння.

Білок. Ця речовина є будівельним матеріалом для кісткової системи та суглобів, тож її треба споживати регулярно. Бажано, аби це були не лише тваринні білки (м’ясояйця, молочні продукти), але й рослинні (зернобоби).

Вітамін D. Завдяки йому наш організм краще засвоює кальцій, важливий для кісток і суглобів. Вітамін D міститься у кисломолочних продуктах і сирах, вершковому маслі та рослинних оліях, рибі  (тунці, оселедці, скумбрії, макрелі) та морепродуктах, особливо у рибній печінці. Попри усталену думку, в молоці вітаміну D не так вже й багато, до того ж у молоці міститься фосфор, який заважає засвоєнню вітаміну D.

Гіалуронова кислота. За її допомоги сполучна тканина в суглобах стає більш еластичною. Гіалуронова кислота міститься у гребенях півнів та курей, у відварі з курячих лап. Особливо багаті на цю речовину наваристі м’ясні бульйони, приготовлені не тільки з м’яса, але й кісток, шкіри й сухожиль, холодець з індички чи свинини, а ще соєві продукти, червоні натуральні вина, червоні фрукти, виноград.

Вітамін С. Корисний не лише для імунітету, але й для кісткової тканини, бо захищає її від втрати колагену, розвитку остеопорозу та інших захворювань суглобів. Рекордсмен за вмістом вітаміну С – ківі. Але ви отримаєте цей вітамін із апельсином, червоним перцем, лимонами, капустою, петрушкою, цибулею, шпинатом, селерою, помідорами, ягодами малини та чорниці.

Вітамін Е. Захищає тканини суглобів від дії вільних радикалів, зберігає молодість суглобів, адже є потужним антиоксидантом.

Вітамін Н. Допомагає колагену швидше засвоюватися, що більш ніж важливо для здоров’я суглобів. Міститься у яловичій та свинячій печінці та нирках, бичачому серці, жовтках яєць. Є він також у яловичині, телятині, курятині, у шинці, коров’ячому молоці й сирі, оселедці, камбалі, сардинах (можна консервованих).

Кальцій. За дефіциту кальцію кістки робляться ламкими, збільшується ризик травм і розвитку артритів, артрозів, інших захворювань суглобів.

І  – ми починали зі способу життя: важливо не заводити шкідливих звичок і все життя рухатися й утримувати в нормі вагу тіла. Це полегшить навантаження на суглоби й хребет.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *