Йога, холодна вода та контакт із землею

Це допомагає 63-річному йогину з Кіцманя бути завжди у формі. Ранок для Анатолія Кардинала щодня розпочинається з обливання холодною водою. Від цієї процедури не відмовляється навіть у 20-градусний мороз. Після обливання 63-річний чоловік повертається додому і 20-30 хвилин займається йогою. Таким чином, каже, вдається на пенсії почуватися здоровим та бадьорим.

Анатолій Кардинал загартовується вже 22 роки поспіль. Майже стільки ж взимку, коли кіцманчани кутаються у теплі пальта та шуби, він прогулюється містечком у куртці розхриставшись. Він абсолютно впевнений: відколи подружився з холодною водою та йогою, забув про застуди.

Анатолій Кардинал усе життя займався спортом, був чемпіоном Чернівецької області з легкої атлетики. У 1980 році навіть удостоївся честі нести факел олімпійського вогню. – Пробігти один кілометр за чотири хвилини з факелом у витягнутій руці – не кожному під силу, – каже колишній спортсмен. – Факел важив 760 грамів – більше, ніж буханець хліба.

Йогою чоловік почав займатися у 1989 році, коли померла його дружина. Потрібно було витримати цей удар, поставити на ноги трьох дітей. Від таких життєвих обставин хтось тікає в алкоголізм, хтось – у наркоманію, а Анатолій Кардинал знайшов розраду в здоровому способі життя.

– Для занять йогою не потрібен спортзал, гантелі, штанги… Тільки власне тіло, коврик та бажання. Тому для мене ці вправи були найоптимальнішими, – розповідає чоловік. – Почав із нескладних вправ, які виконую систематично щоранку, а іноді – і ввечері, от уже протягом 22 років. До того ж, уже 30 років не їм м’ясо та рибу, не вживаю алкоголю. Моя їжа – яблука, капуста, квасоля, боби, кукурудза, кисле молоко тощо.
Щопонеділка Анатолій Степанович влаштовує собі так звані «розвантажувальні» дні. До заходу сонця нічого не їсть і не п’є. Наприкінці березня тримав таку дієту три дні. Пив тільки свіжий березовий сік. Каже, так очистив організм від шлаків.

– Бувало, і 10 днів голодував – організму це лише на користь, – переконаний чоловік.

– При цьому не відчуваю дискомфорту. Навіть працював у ці дні. Пив тільки трав’яні чаї. Саме завдяки такому способу життя мені вдається втримувати вагу тіла не вище 70 кілограмів. Зайві кілограми провокують хвороби.

Окрім цього, Анатолій Кардинал закінчив курси мануального та тайського масажу. Тоді зрозумів, що масаж може полегшити самопочуття людини при багатьох хворобах. Бо від гнучкості хребта залежить стан всіх внутрішніх органів людини.

– Фізичні вправи і рух лікують людину краще, ніж будь-які, навіть найдорожчі, ліки. Ще у першому столітті нашої ери римський лікар Клавдій Гален призначав при ожирінні, хворобах спини і статевій слабкості ходьбу, греблю, плавання, гімнастичні вправи, прогулянки тощо, – розповідає Анатолій Степанович. – Це лише доводить те, що наше здоров’я – в активному русі. Зверніть увагу: всі старі люди шархають ногами. Вони переконані, що в молодості напрацювалися, тому тепер треба відпочивати. У цьому – найбільша помилка. Щоби бути здоровими на пенсії, треба більше рухатися і менше їсти.

Анатолій Кардинал називає п’ять хвороб, за яких ні в якому разі не можна робити масаж: онкопатологія, підвищена температура, висипання на тілі, кровотеча та інфекційні хвороби. В інших випадках – треба працювати над власним тілом.

– Сколіоз можна виправити до 25 років, поки кістки ще формуються, – розповідає йогин-масажист. – Пізніше масаж потрібен, але після закінчення курсу необхідно виконувати ряд вправ, за допомогою яких хвороба не прогресуватиме. Проте кожна вправа залежить від хвороби. Наприклад, при вегето-судинній дистонії треба робити одне, а при гіпертонії – зовсім інше. Є вправи, які природньо заставляють працювати підшлункову залозу. Тож, регулярно працюючи над собою, людям, хворим на цукровий діабет, не доводиться колоти інсулін.

Надзвичайно важливим, на думку Анатолія Кардинала, є щоденний контакт із землею. Стоячи босоніж на власному подвір’ї, він розряджається, знімає внутрішню напругу. Люди, які живуть у багатоповерхівках, практично не мають цього. Звідси – головні болі, перевтома, в’ялість.

– Ми складаємося з того, що їмо, чим дихаємо і як рухаємося, – додає Анатолій Степанович. – Коли є гармонія цих трьох важливих для нормальної життєдіяльності величин – буде і здоров’я.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *