Обійтися без ліків: які продукти розріджують кров

Кожній людині після 45-50 років потрібно вживати заходів проти згущення крові. Це пов’язано з підвищенням ризику серцево-судинних захворювань, а також із віковими змінами характеристик крові. Нинішньої пори це особливо актуальне, бо згущення крові й тромбоз є одними з чинників летальності при COVID-19.


Згущення крові – це різке зростання концентрації тромбоцитів за зниження рідкої фракції крові. Такий дисбаланс виникає переважно в осіб старших за 40 років і супроводжується, тими чи іншими чи іншими перебоями в роботі організму.
Тим, хто не хоче зайвий раз шкодити своєму організму вживанням спеціальних лікарських препаратів, пропонується альтернатива: придивіться до звичних продуктів харчування. Серед них чимало таких, що допоможуть розв’язати проблему розрідження крові.
Продукт номер один
Оскільки наша кров на 90% складається з води, то насамперед на її стан впливає кількість рідини, яку людина випиває. Для поповнювання фізіологічних витрат організму й забезпечення повноцінних обмінних процесів щодня слід випивати не менш як два літри води хорошої якості. Це перший і найголовніший природний засіб для розрідження крові.
А ще для цього рекомендовано вживати м’ятний або зелений чай і соки з фруктів та овочів: лимона, винограду, томатів, апельсина, журавлини чи інших кислих ягід.
А от від алкоголю та пива варто відмовитися, оскільки вони мають сечогінну властивість, що сприяє зневоднюванню організму. А от червоне сухе вино розріджує кров і знижує ризик виникнення інфарктів та інсультів. Для цього достатньо вживати келих вина на день разом з їжею.
Риб’ячий жир, часник та імбир
Розріджують кров продукти з високим вмістом незамінних жирних кислот (омега-3). Переважно це риба (надто риб’ячий жир) та овочі. Зокрема, риб’ячий жир сприяє не тільки розріджуванню крові, а й розсмоктуванню вже наявних тромбів та склеротичних бляшок. Саме тому лікарі радять їсти рибу не рідше як 3-4 рази на тиждень. Перевагу слід віддавати жирним сортам.
Їжте морську капусту і морепродукти, оскільки вони містять йод, що допомагає підвищити тонус судин і зменшити в’язкість крові. Суху морську капусту можна подрібнити на кавомолці та вживати з їжею раз на день по 1 ч. ложці замість солі.
Серед овочів перешкоджають утворенню тромбів буряк, помідори, капуста (особливо квашена), червоний болгарський перець. Включіть також до раціону лимон, грейпфрут, яблука, гранат, адже лимонна й аскорбінова кислоти та мікроелементи, що містяться в цих фруктах, стримують здатність крові згущуватися.
Добре розріджують кров черешня, вишня, інжир, гранат, виноград (зокрема й родзинки), журавлина, чорниця, абрикоси, слива.
Таку властивість мають вівсянка і спеції: яблучний оцет, імбир, паприка, кориця, куркума, орегано (материнка) та м’ята. Сприяють розрідженню крові часник, насіння соняшника, гіркий шоколад, кава, какао, пророщена пшениця, мед (в обмеженій кількості, краще в комбінації з лимоном), олія холодного віджиму, особливо лляна.

Від чого відмовляємось
До продуктів, що згущують кров, належать цукор, гречка, банани, картопля, будь-яка солодка їжа, білий хліб, жирна білкова їжа, копченості, соління, газовані напої, чорноплідна горобина, волоські горіхи.

Народні засоби
1. До 250 г очищеного часнику додати 300 г меду. Настояти три тижні й вживати по 1 ст. ложці тричі на день за 40 хвилин до їди.
2. 200 г свіжого кореня шовковиці подрібнити й промити. Покласти в емальовану каструлю, залити 3 л холодної води й залишити на годину. Потім поставити на слабкий вогонь, потримати 15 хвилин після закипання, зняти з вогню, остудити, процідити й поставити в холодильник. Вживати протягом п’яти днів по 200 г тричі на день до їди, потім зробити перерву на 2-3 дні. Треба пропити 2-3 такі курси.
3. Подрібнити приблизно 4 см свіжого кореня імбиру, додати дрібку кориці й 1 ч. ложку зеленого чаю. Залити суміш 0,5 л окропу, дати настоятися, процідити, додати половину лимона і мед до смаку. Випити протягом дня.
Проконсультуйтеся з лікарем!
Перш ніж зайнятися самолікуванням, потрібно відвідати лікаря. Бажано зробити коагулограму – комплексний аналіз показників зсідання крові. Цілком можливо, що вам не пасують деякі з продуктів, описаних у цій статті.
Майте на увазі: не варто надто завзято намагатися розрідити кров: може відкритися кровотеча, яку важко буде зупинити самостійно.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *