Не боли, моя голівонько!

«Ніколи в житті більше ні граму!» – подібну клятву багато хто дає собі, прокинувшись уранці по вечірці з відбійним молотком у голові та шлунком, який відірвався і зажив власним життям…

Перше правило: не противтеся зову природи, позбавляйтеся токсинів, що називається, «через усі дірки». І не ковтайте анальгетиків. Парацетамол та аспірин з ібупрофеном шкідливі для насиченої алкоголем печінки. Скоротіть свої страждання, скориставшися нашими порадами, а на майбутнє… Ну, коли вже не можна не пити, вдайтеся до превентивного захисту організму.

Що до чого?

Вживши напередодні зайвого, на ранок прокинулися в лихоманці? Рясний піт, незрозуміла тривога й сухість у роті? Це ознаки алкогольного отруєння. Спирт зневоднює організм і разом із сечею викачує з нього мінеральні речовини. А ще розширилися судини, в тому числі й у голові, яка від цього й болить. Нарешті, спиртне підкислює кров (це називається ацидозом) – звідси нудота й пітливість.

Крок за кроком

■ Щойно прокинувшися, випийте склянку води, нанесіть перший удар по зневодненню.

■ Випийте велику склянку апельсинового, грейпфрутового чи томатного соку. Він містить фруктозу, яка прискорює виведення спирту.

■ Коли ви не проти кави, випийте пару філіжаночок. Кофеїн звужує судини, в тому числі у вашій бідній голівоньці, де їхнє здуття спричинило такий жахливий біль. Лише не захоплюйтеся. Кофеїн, як і спирт – сечогінне, може посилити зневоднення.

■ Традиційний китайський засіб від алкогольного отруєння – кудзу (пуерарія). Зазвичай його додають до чаю, що п’ють «похмурого ранку». Екстракт цієї рослини продається в аптеках, а спосіб вживання зазначений на упаковках. В аптеці можна попросити різні препарати від похмілля на основі кудзу.

А поїсти треба…

■ Зловивши мить без нудоти, заправтеся тарілкою гарячого курячого супу або ж бульйону. Він компенсує втрати калію та натрію.

■ Дуже добре поновлює втрати живильних речовин бананово-молочний коктейль: на півсклянки молока один банан і дві чайні ложки меду. Банан багатий на калій, який виводився напередодні із сечею, а мед містить «антиалкогольну» фруктозу.

■ Коли відчуваєте сили, їжте мед з крекерами та свіжі фрукти. Бекон з ковбасою збережіть для іншого випадку.

Бігцем від похмілля

Ймовірно, що інстинкт наказує вам лежати нерухомо, але швидке ходіння, а то й легенька пробіжка поставлять вас на ноги швидше. Активний рух стимулює виділення ендорфінів – гормонів, що покращують настрій і знімають болі.

Чи потрібний лікар?

Похмілля має пройти за добу. Коли після цього вам усе ще погано, зверніться до лікаря. Так само, час звернутися до нього, коли у вас з’явилися провали у пам’яті або похмілля буває регулярно, як неділя. Це може говорити про алкоголізм і пам’ятайте: жоден алкоголік не визнає себе таким.

Ви не хочете сп’яніти?

■ Вирушаючи в гості, прийміть препарат-сорбент: наразі їх в аптеках вам запропонують кілька.

■ Перш за все щось з’їжте, бажано жирне: жир створює плівку на стінках кишок і уповільнює засвоєння алкоголю. Це може бути бутерброд з салом, шматочок вершкового масла і навіть ложка олії. Доречним буде картопляне пюре і будь-яка розтерта закуска. Що повільніше алкоголь потрапить до крові, то меше шансів на сп’яніння, адже водночас відбувається виведення отрути.

■ З міцних напоїв обирайте горілку, а не віски, коньяк чи ром: безбарвні напої містять менше домішок та сивушних олій, які отруюють організм швидше за чистий етанол і спричиняють головний біль та нудоту наступного ранку. З тієї ж причини надавайте перевагу білому вину перед червоним.

■ Пийте повільно. Людський організм знешкоджує приблизно 30 мл алкоголю за годину. Дайте собі більше часу на це – і ваш мозок менше відчує на собі дію спиртного.

■ Намагайтеся не запивати: розведений алкоголь засвоюється швидше. Коли хочеться пити, вживайте сік, компот або негазовану мінеральну воду.

■ Уникайте шипучих спиртних напоїв (шампанського, віски із содовою). Пухирці вуглекислого газу прискорюють всмоктування алкоголю до крові.

Клин клином?

Хтось «доброзичливий» порадив похмелитися? Пам’ятайте: це так само влучно, як лікувати собачі укуси прикладанням до них собачої шерсті. Клин клином вибиває нехай столяр, а від спиртного похмелятися – найкоротший шлях до алкоголізму.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *