Осінь – Сум – Депресія? Не пускайте себе цією дорогою

Корисні поради про те, як з найменшими втратами прожити осінь, зібрав інтернетоглядач «Версій», особливо подякувавши Радіо Свобода.

Передумови поганих станів, які можуть перейти в депресію: 

  1. Фізіологічні зміни, пов’язані з погодними умовами. Темніє раніше, ясних днів стає менше. Часто йдуть дощі, на вулиці холодно й сиро. Зменшується вироблення в організмі вітаміну D і меланіну. Все це в комплексі є першопричинами осінньої депресії.
  2. Погіршення стану здоров’я. Восени спостерігаються загострення хронічних захворювань, часті застуди і зниження імунітету. Харчування поступово стає не таким різноманітним, як улітку. Кількість вітамінів і мікроелементів, що надходять в організм з їжею, значно знижується.
  3. Супутні проблеми. Стан погіршується, якщо паралельно з переліченими вище виникають проблеми на роботі або негаразди в особистих стосунках. Усе це сприймається гостріше

За переліком характерних симптомів можна визначити депресивний стан. На ранніх стадіях з ним можливо самостійно боротися

Як відрізнити депресію від поганого настрою

Важкі дні, невдачі, емоційні спади бувають у кожного. Щоби зрозуміти, чи дійсно це депресія, дайте відповіді на 5 питань:

1. Чи триває такий стан понад 2 тижні?

2. Чи супроводжується він розладами сну?

3. Чи впливає ваш настрій негативно на якість роботи або особисті стосунки?

4. Чи спостерігається зміна апетиту: як повна його відсутність, так і регулярне відчуття голоду?

5. Ви бачите все сірим і не чекаєте нічого доброго? Дві чи більше позитивні відповіді вказують на депресивний стан, ігнорувати який украй небезпечно.

Симптоми депресивного стану:

різкі зміни настрою, частіше, в гіршу сторону; регулярне відчуття втоми, занепад сил; загальмованість реакції, байдужість; небажання заводити знайомства й навіть спілкуватися з близькими людьми; відсутність апетиту; загострене бажання зняти стрес за допомогою алкоголю або куріння; порушення сну; погіршення зовнішнього вигляду: сумні очі, ламкі нігті, тьмяне волосся, блякла шкіра; відсутність бажання доглядати за собою.

Топ-10 продуктів для профілактики депресії:

Насправді, природних антидепресантів багато, але найефективніші з них це: 1.Чорний шоколад.

2.Банани.

3.Горіхи.

4.Твердий сир.

5.Каші. Найкорисніші – гречана і вівсяна.

6.Яйця.

7.Жирні сорти риби, багаті на Омега-3.

8.Морська капуста.

9.Свіжа зелень.

10.Цільнозерновий, бездріжджовий хліб.

Від якої їжі краще відмовитися

1 . Випічка на дріжджах. 2. Міцний алкоголь. 3.Солодощі, газовані напої. 4. Продукти, що містять велику кількість хімічних добавок і трансжирів. 5. Міцний чай і кава. 6. Спреди, маргарини, майонези. 7. Напівфабрикати і низькоякісні ковбаси. 8. Жирне м’ясо і тваринні жири. 9. Вода низької якості очищення з домішками хлору, фтору чи металів. 10. Консервація з додаванням оцту і великої кількості солі.

Напої для запобігання депресії

1.Природні антидепресанти знайдете у травах із заспокійливим ефектом: валеріана, лаванда, ромашка. 2. Свіжовичавлені соки з фруктів або овочів яскравого кольору. 3. Листовий зелений чай пийте зранку і в невеликих кількостях. 4. Какао. 5. Достатня кількість чистої води. 6. Кисневі коктейлі.

Що допоможе посилити ефект

Більше гуляйте на свіжому повітрі. Не замикайтеся в собі, спілкуйтеся з людьми і діліться своїми проблемами. Займайтеся спортом або робіть піші прогулянки. Добре висипайтеся і намагайтеся не нервувати. Уважно ставтеся до свого здоров’я й настрою. Будь-яким розладам простіше запобігти, ніж їх лікувати.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *