Немає невиліковних хвороб, є невиліковні хворі

Майже всім відомо, що остеохондроз – це природне старіння хребта, що призводить до порушення його функцій, спричиняє біль під час рухів. На фоні остеохондрозу можуть розвиватися захворювання внутрішніх органів і нервової системи.

Нетрадиційний погляд на остеохондроз і взагалі людське тіло пропонує Ірина ЧОБОТАР, масажист і психолог. Вона переконана: тіло людини – це інструмент для сприйняття світу. Воно безпосередньо віддзеркалює наші переконання та думки. Тож і остеохондоз й інші хвороби ми створюємо собі самі.

Остеохондроз – дуже поширене захворювання. Найчастіше він виникає у людей після 35 років. Його можуть спровокувати інфекційні та ревматоїдні недуги, аномалії розвитку хребта, травми, ендокринні хвороби, спадковість, статичні та динамічні перевантаження, вібрація, погана екологія.

Не втрачайте опори в житті!

Найчастіше хворі скаржаться на поперековий остеохондроз. Основні його симптоми: ниття і колючий біль у спині, «простріли». Людина не може розігнутися після того, як нахилилася. Біль посилюється від піднімання важких речей, під час чхання чи кашлю.

– Спина – символ опори в житті, тому будь-які проблеми зі спиною та хребтом відображають відсутність надійної опори та підтримки. Остеохондроз поперекового відділу чи радикуліт – страх через гроші, – розповідає Ірина Чоботар. – Такі люди сприймають життя як непосильну ношу. Коли до мене звертаються пацієнти з остеохондрозом хребта, часто кажуть: «Я звалив на себе непосильне» або «Я надто багато беру на себе». Окрім масажу, завжди намагаюся пояснити таким хворим, що легше будь-які життєві перипетії перенести з радістю. Адже тільки наше ставлення до життя перетворює його на важку ношу. І тому, перш ніж брати на свої плачі чужі проблеми, розберіться спочатку із власним життям.

Цю теорію перевірила на собі. Як тільки брала на себе відповідальність за власний світ, жити ставало значно легше. З моїх плечей впав важкий тягар – почуття вини, образ, критики.

Через упертість – болить шия

Шийний остеохондроз менш поширений. У хворих на шийний остеохондроз спостерігаються часті головні болі та запаморочення, потемніння в очах, підвищений тиск. Раптово виникають простріли через незначне навантаження або різкі рухи.

– Шия символізує гнучкість, – продовжує Ірина. – Уміння бачити те, що відбувається поруч і за спиною. Проблеми з шиєю – це впертість, відсутність гнучкості, небажання бачити інші сторони питання.

У мене була одна пацієнтка, в якої кожного разу, коли вона не погоджувалася з чоловіком, дуже сильно боліла шия. «Він коли береться відстоювати своє, я відвертаюся і намагаюся не чути його слів», – казала вона. Це – наочний приклад того, як власною упертістю жінка викликала у себе хворобу.

Ноги відображають те, як ми ідемо, рухаємося життям. Коли до мене звертаються пацієнти зі скаргами на сильний біль у ногах чи, наприклад, запаленням сідничного нерва, що заважає ходити, кажу: не бійтеся майбутнього! Дуже часто серед таких хворих жінки, які бояться за долю своїх дітей. Цей підсвідомий страх відображається болями в ногах.

Горби на спині – від чужих проблем

Головні симптоми грудного остеохондрозу: біль, що посилюється від вібрації, переохолодження та часто дає про себе знати вночі. При глибокому вдиханні відчувається сильний біль у суглобах і ребрах, що іноді ускладнює дихання.

– Верхня частина спини – це та непосильна ноша, ті турботи і клопоти, які ми на себе звалюємо. Звісно, їх важко нести – от і з’являються горби на хребті, сутулість, – пояснює Ірина Чоботар. – Інколи це свідчення гордині. Щодо жінок, то на них лягає подвійне навантаження.

Окрім остеохондрозу на спині, їхні тривоги виливаються ще й хворобами грудей. Жіночі молочні залози – символ материнської турботи. Хвороби грудей – це відмова собі в любові, турботі та увазі.

Головний принцип таких жінок: спочатку близькому, а потім собі. Тож поява кіст та ущільнень у молочних залозах відображає надлишок турботи за інших. Часто таким страждають так звані «матері-квочки».

Для лікування остеохондрозу застосовують знеболювальні, протизапальні препарати, подразнювальні мазі, вітаміни групи В. Рекомендується масаж і лікувальна фізкультура, – каже Ірина. – Та найголовніше – осмислити своє життя, тривоги страхи, переживання. І пам’ятати: кожна наша хвороба починається… в голові. Тож, очистивши свої думки від образ і неспокою, можна вилікувати будь-яку недугу. Немає невиліковних хвороб, є невиліковні хворі.

Ольга ТИМОФІЙЧУК, «Версії»

Біль у голові – часто виникає, коли немає відповідності між почуттями і розумом. Від мігренів страждають люди, які прагнуть бути ідеальними.

Хвороби вух – небажання щось чути чи невміння дослухатися до чужої думки.

Болі в серці – дефіцит любові до себе та інших.

Гіпертонія – не хвороба, а реакція на певні події у житті. Найчастіше через підвищений тиск страждають ті люди, які тривалий час переживають напругу, страх.

Пневмонія – відчай, перевтома.

Бронхіт – невисловлений гнів чи претензія.

Кашель – бажання «гаркнути» на весь світ і заявити про себе.

Хвороби горла – від невміння постояти за себе, попросити те, чого хочеться. Якщо людина категорично чогось не сприймає у житті, це одразу відображається на стані її горла.

Шлунок – страх, занепокоєння, самоїдство.

Печінка – пригнічення гніву, роздратування, злості.

Нирки – критика, гнів, образа.

Жіночі хвороби – від неприйняття жінкою свого тіла, невдоволення сексуальним життям.

Чоловічі хвороби – результат неправильного ставлення чоловіка до себе та жінок.

Хвороби нігтів – почуття беззахисності та небезпеки.

Випадіння волосся – страх, сильне внутрішнє напруження, прагнення все контролювати.

Часті застуди – прагнення отримати увагу, турботу, уникнути якихось обов’язків, або ж потреба у відпочинку.

Будь-які пухлини – утримання в душі старих образ чи потрясінь.

Рак – приховані образи, гнів, злість, бажання помститися. Глибока душевна травма, внутрішній конфлікт із собою.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Немає невиліковних хвороб, є невиліковні хворі”