Відпочити від естради. Між тимчасовим і вічним

У Чернівцях завершився фестиваль класичної музики «Буковинський листопад 2010». Протягом тижня чернівчани та гості міста мали змогу насолоджуватися класичною музикою у відреставрованому залі філармонії, яка відзначає цього року 70 років свого створення. Організатори фетивалю запросили українців «відпочити» від естради і поєднатися з «вічним мистецтвом».

Факти:

Нагадаємо, що Чернівецьку обласну філармонію засновано 1940 року, до того часу приміщення слугувало концертним залом Українського музичного товариства. Воно активно пропагувало народну музичну творчість і організовувало концерти всесвітньовідомих співаків і музикантів. Ця сцена пам’ятає Ференца Ліста, Федора Шаляпіна, Енріко Карузо, Соломію Крушельницьку, Поля Робсона, Ореста Руснака, Давида Ойстраха тощо.

«Буковинський листопад» народився 2007-го, але 2 роки поспіль, 2008-го та 2009-го, був скасований – через повінь і дві хвилі епідемії грипу.

Світові зірки – у філармонії

У цьогорічному фестивалі взяли участь понад 20 учасників і колективів із Тернополя, Львова, Києва, Івано-Франківська, Хмельницького та Одеси. Фестиваль пройшов під патронатом губернатора Буковини Михайла Папієва, за підтримки нашого земляка, народного артиста Росії, Заслуженого артиста України, соліста Маріїнського театру Санкт-Петербурга – Василя Герелла.

На відкритті фестивалю чернівчани почули солістку Міланського театру «Ла Скала» Даніелу Скілаччі. Чернівецьким симфонічним оркестром керував лауреат Міжнародного конкурсу диригентів «Mario Gusella» Фабіо Мостранджело.

«Заестрадилися» наповну

– Ми плануємо підняти рівень фестивалю від регіонального до всеукраїнського, –поділився задумами директор філармонії Петро КАЗИМИРЧУК, – та першочергове завдання – долучати українців до високого мистецтва, відродити потяг до музики світового рівня. Бо ми вже так «заестрадилися», що невдовзі на якісній музиці доведеться «поставити хрест».

На думку Петра Казимирчука, «Буковинський листопад» впливає не лише на розвиток української музики. Він наголосив, що філармонія – не стільки розважальний заклад для «модних тусовок», як, найперше – виховний.

Музика не лише у кросвордах

Високий рівень фестивалю відзначив і директор Чернівецького музичного училища Василь Бобик:

– На місці гуманітарних міністерств, які відповідають за розвиток суспільства, я би докладав максимум зусиль, щоби такі регіональні фестивалі розвивалися, – сказав Василь Васильович. – Сьогодні домінують естрадні виступи, але так тривати не може, бо щось є тимчасовим, а щось – вічним, – натякнув пан Бобик на класику.
Він пошкодував також, що суспільству бракує елементарної обізнаності в мистецтві, зокрема музичному.

– Середньостатистичний громадянин повинен вміти оцінити твір, який він слухає, а також розуміти значення хоча б деяких основних музичних термінів (квартет, або квінтет) не тільки у кросвордах».

І в цьому сенсі, на глибоке переконання професіоналів, «Буковинський листопад» є значним поштовхом у розвитку музичної культури не тільки Чернівців, а й України загалом.

Аліна ГРИНЧУК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Відпочити від естради. Між тимчасовим і вічним”