Літературні смаки українців

Громадську думку населення України щодо літературних уподобань вивчила компанія «Research & Branding Group» на замовлення журналу «Експерт Україна».

• Найбільший вплив на формування світогляду українців здіснили письменники російської (32%) та української класики (25%). Західна класична література вплинула на формування світогляду 4% українських читачів.

На формування світогляду жителів Західної Україні найбільше вплинули твори українських класиків (47%), а на жителів Південного Сходу – твори російських класиків (48%). У Центрі України відзначається приблизно однаковий вплив російських (25%) і українських (27%) класиків.

Переважання впливу російських класиків на формування світогляду читачів відзначають представники всіх вікових груп, за винятком молоді, на формування світогляду якої українські (23%) і російські (22%) класики вплинули в однаковій мірі.

• З творчості українських письменників більшою популярністю користуються твори авторів дореволюційної української класики (14%), авторів історичних романів і сучасних прозаїків (по 12%). Дещо поступаються їм за популярністю твори українських прозаїків радянського періоду (9%) і фантастів (6%).

Щоправда, для Західної України характерна значно більша популярність сучасних українських прозаїків (24%).

• Популярність різних напрямів української літератури залежить від віку читачів: у молоді найбільшою популярністю користуються продукти сучасних українських прозаїків (17%), у представників старшого покоління – дореволюційні українські класики (16%), а читачі середнього віку віддають перевагу сучасним прозаїкам (14%) і авторам історичних романів (15%), прозаїки радянського періоду найбільш затребувані в читацької аудиторії старше 55 років (11%), а твори фантастів – у читачів, віком до 40 років (8%).

• Більшість українців (71%) за останній рік не купували і не читали книг сучасних українських авторів.

У респондентів, які за останній рік купували або читали книги сучасних українських авторів, найпопулярнішими є книжки Ліни Костенко (10%). Творами цього автора цікавляться читачі всіх вікових груп. Ліну Костенко визнали найбільш авторитетною і здатною вплинути на світогляд українців (11%).

Другим за популярністю (4%) та впливовістю (4%) сучасним українським письменником, на думку респондентів, є автор нашумілого роману «Чорний ворон» Василь Шкляр.

• При виборі книги українські читачі, як правило, керуються вартістю книги (31%), а те, якою мовою написаний твір, важливий для 15% опитаних.

• В цілому для більшості українців (69%), незалежно від регіону проживання, мова, якою видано книгу, не є причиною відмови від її покупки.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *