Вкрадена спадщина: художники, яких «присвоїла» росія

Протягом століть росія намагається вкрасти нашу мову, культуру, винаходи, історію і землю.

Мистецтво, зокрема художнє, на жаль, не є винятком.

Сьогодні ми розкажемо про деяких відомих українських художників, творчість яких невиправдано стала об’єктом російського спадку.

Ілля Рєпін талановитий уродженець Чугуєва, що під Харковом, з козацького роду Ріпи, але світу відомий як російський художник.

Справді, славу йому принесла картина «Бурлаки на Волзі», на якій зображено найманців (часто кріпосних), що тягнуть судно канатами проти течії. Цей твір Рєпін написав під впливом побаченого контрасту між веселощами панства і важкою працею кріпосних.

(І. Рєпін «Бурлаки на Волзі»)

А чи не найпопулярнішою картиною митця є «Запорожці пишуть листа турецькому султанові», що зображає звертання козаків і отамана Івана Сірка до турецького султана.

(І. Рєпін «Запорожці пишуть листа турецькому султанові»)

Ілля Рєпін дуже часто звертався до українських мотивів у своїх полотнах. Прикладом цьому є його «Вечорниці», «Гайдамака», «Гопак», «Солоха і дяк»…Якщо порівняти українські і російські мотиви в картинах художника, можна чітко прослідкувати контраст у сюжетах, кольорах і назвах, що він для них обирає. У той час як для перших він надає перевагу яскравим фарбам і цікавим сюжетам, то для других – сірості і тривіальності життя в Російській імперії.

(Зліва – «Вечорниці», справа – «Арешт пропагандиста»)

 

Казимир Малевич – киянин, автор відомого «Чорного квадрату», зачинатель супрематизму, теж присвоєного росіянами.

(«Чорний квадрат» К. Малевича)

 

Іван Айвазовський – видатний художник-мариніст вірменського походження, що народився і виріс у Криму. Україна посідала дуже важливе місце у живописі митця: чимало його картин зображують українські пейзажі.

(«Український пейзаж з чумаками при місяці» І. Айвазовський)

Деякі роботи мариніста зберігалися у Феодосії, в галереї імені Івана Айвазовського. Після окупації Криму в 2014 році росіяни вкрали звідти 38 картин художника і перевезли їх до Третьяковської галереї у Москві. А в 2022 році з Художнього музею Маріуполя, після його окупації, російські загарбники вкрали ще одне полотно Айвазовського «Біля берегів Кавказу».

(«Біля берегів Кавказу» І. Айвазовський)

Архип Куїнджі – ще один талановитий маляр, якого Росія видає за свого. Народився Архип Куїнджі в Маріуполі. Одна з провідних тем творчості художника – український пейзаж. Так, наприклад, він зображує місячну ніч на річці Дніпро.

(«Місячна ніч на Дніпрі» А. Куїнджі)

Після окупації Маріуполя у 2022 році, разом з картиною І. Айвазовського «Біля берегів Кавказу», росіяни вкрали звідти ще три картини Архипа Куїнджі: «Червоний захід», «Осінь» та «Ельбрус».

(«Червоний захід» А. Куїнджі)

(«Осінь» А. Куїнджі)

(«Ельбрус» А. Куїнджі»)

 

Анастасія Калькутіна, студентка Інституту журналістики ім. Т.Шевченка

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *