Чим шкідлива штучна ялинка

Наближається улюблене всіма веселе новорічне свято. Його головна героїня –лісова гостя, ялинка. Хто встигне – придбає  її на новорічному базарі, на вибір: ялина або сосна. Крім того, пропонуються й синтетичні ялинки. Вони різні за розмірами, відтінком кольору. Та є в них мінус, який одразу кидається в очі – висока вартість. Але не тільки!
З чого робиться штучна ялинка? Фахівці-хіміки скажуть, що для імітації природної ялинки використовується полівінілхлорид (ПВХ). Цей матеріал становить певну небезпеку для здоров’я, бо в теплі виділяє вкрай шкідливі леткі речовини. В людей, схильних до алергії, виникають серйозні проблеми. Напади проходять, щойно штучну ялинку приберуть з приміщення.
До речі, саме через це у південних країнах зі спекотним кліматом заборонені модні у нас вікна ПВХ. Утім, наші виробники таких вікон про це воліють мовчати.

Щоби предмети з ПВХ були менш схильні до горіння, до полівінілхлориді додають барій, олово й свинець. Останній належить до дуже небезпечних металів, бо в організмі людини, вражає багато органів. Медики довели, що «безпечного» свинцю не існує. Навіть у найменшій кількості потрапивши в організм, він шкодить здоров’ю.

Та й якщо штучна ялинка і не спалахне, вона все одно екологічно набагато гірша, ніж справжня. Але бізнес є бізнес: заборонити випускати і продавати вироби, шкідливі для здоров’я, не так просто, як може здаватися.
На штучній ялинці на базарі чи в магазині ви не побачите повідомлення про хімічний склад. А це – порушення правил торгівлі. Та хто про них говоритиме, коли попит на ялинки (як справжні, так і штучні) у грудні завжди перевищує пропозиції.
У США тривалий час спостерігали за працівниками виробництв, де роблять полівінілхлоридні ялинки. Близько половини працівників на таких виробництвах страждали алергією. Проявлялися й напади задухи навіть у тих, хто лише зрідка на деякий час заходив до цеху.
Ще гіршою є ситуація в дитячих установах. Як правило, ялинки там з ПВХ стоять дуже довго. А потім у дітей виникають ендокринні розлади. Дитячий організм дуже чутливий до екології. Шкода, що організатори новорічного свята забувають про це.
Безперечно, штучна ялинка гарно виглядає. Однак, якщо ви не встигли купити природну ялинку, добре подумайте, чи варто купувати хімічну. Може, краще поставити у вазу гілку ялини чи соосни?!

Пресслужба Берегометського ЛМГ

 

І бонус від рятувальників:

 Безпечна ялинка: кілька правил поводження

  1. Розміщуйте ялинку на стійкій підставці так, щоби гілки не торкалися стін і стелі й були на безпечній відстані від електроприладів та пічок.
  2. Не встановлюйте ялинку на високій підставці (стілець, журнальний столик тощо).
  3. Поставте нижній кінець стовбура ялинки у відро з мокрим піском і час від часу зволожуйте його.
  4. Не прикрашайте ялинку свічками, електричні гірлянди вимикайте на ніч і коли виходите з оселі.
  5. Не дозволяйте дітям самим вмикати гірлянди.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *