«Фокуси» буковинської децентралізації

Хто переможе – закон чи приватний інтерес?

До «бочки меду» чи не єдиної успішної реформи в Україні останніх років у Чернівецькій області наприкінці додалася чимала ложка дьогтю. Це скандали з формуванням Перспективного плану обласною державною адміністрацією в розрізі Заставнівського і Сокирянського районів. Скандали полягали в тому, що до Кабміну надійшов варіант Перспективного плану, який не лише не був оприлюднений облдержадміністрацією відповідно до вимог закону, а й узагалі, як виглядає, був підкилимно «перекроєний» всупереч Методиці його формування. Словом, трапилися «магічні фокуси». Мета, подейкують – на догоду приватним інтересам вправних «фокусників».

«Чарівне» Вікно

У Заставнівському районі наразі – 5 об’єднаних тергромад. Вікнянська ОТГ, за мірками Методики формування перспективних планів, – невелика, всього 3200 осіб. Для її спроможності її треба до когось доєднати (До речі, ще 15 ОТГ подібних розмірів, які є в новому Перспективному плані, не потребують підсилення?). Щоби довести чисельність громади до 7-8 тис.населення, у написаному в ОДА найсвіжішому варіанті Перспективного плану до неї передбачають доєднати два великі села. І все виглядає майже логічно, якби не кілька «але».

Фото ІА АСС

Перше «але» – що ці села розташовані фактично поблизу райцентру Заставна, а отже – долучатися мали би саме до Заставни, а не до Вікна. Друге «але» – між цими селами і центром Вікнянської ОТГ (селом Вікно) немає прямого сполучення – діставатися треба через райцентр. Тож який сенс їхати, приміром, з Дорошівців чи Товтрів до Вікна за адмінпослугою, якщо пересадку треба робити в Заставні, де цю послугу можна отримати одразу, не їдучи далі? Третє «але» – «переписаний» Перспективний план виник раптово, без погодження з громадою, секретно, ба більше – в порушення Методики його формування. Ну і четверте «але» – невеличку Вікнянську ОТГ, яка потребує нарощування, аби зберегти спроможність, очолює близький родич (батько) одного із заступників голови ОДА. Як казали в одному смішному закарпатському відео: «Соупаденіє? – Не думау…»

Не менш «чарівні» Сокиряни

У Сокирянському районі об’єднаних тергромад усього три: Сокирянська та Новодністровська міські та Вашковецька сільська. Зрозуміло, що з містом-супутником Новодністровськом взаємовигідно об’єднатися ближнім селам. У Новодністровську працюють ГЕС і ГАЕС, частина станції розташовується у приміському селі Ожеве. Селам (як-от Ломачинцям, яке вже у складі Новодністровської ОТГ) вигідно бути в цій ОТГ, бо завдяки електро- та акумулюючій станціям тут залишається велика сума ПДФО. Натомість містові, яке має реверсну дотацію (щороку повертає до бюджету 1,5 млн грн) вигідно мати більше населення і зменшити це повернення.

Фото “Чернівецький промінь”

Та, як несподівано з’ясувалося, уже створена Новодністровська ОТГ, згідно з несподівано виниклим «секретним» перспективним планом… розформовується. Хоча подібний поворот не передбачений жодним законом чи нормативним актом. Тож усі села, розчерком пера ОДА, від Новодністровської ОТГ переходять до Сокирянської, а в Новодністровській ОТГ залишається… самий лише Новодністровськ.

І воно б, може, також мало якусь певну логіку. Ну, наприклад, що «один район – одна громада» (ідея, яка не завжди позбавлена сенсу). Якби ж не такі самі «але». По-перше, «секретність» виникнення свіжого варіанту Перспективного плану. По-друге, абсолютно незаконне розформування уже створеної ОТГ. По-третє, таке приєднання до Сокирянської ОТГ сіл, яке не відповідає Методиці Кабміну (щоби дістатися від них до центру ОТГ – Сокирян, треба здолати більше 30 км, або дорога все одно пролягає через центр іншої ОТГ – м. Новодністровськ…)

Викривальники «фокусів»

Публічно викрили невідповідність дій Чернівецької ОДА вимогам про неприпустимість таких порушень постанов Кабміну заявили: Громадська рада при Чернівецькій ОДА, Асоціація міст України, Асоціація сільських і селищних рад України. На мітинги під ОДА приходили мешканці Сокирянщини і Заставнівщини. Представники  громад їздили до Кабміну.

Заступник міського голови Новодністровська Ігор Нажига розповідає: «Ми звернулися до всіх міністерств – і відповідальних за реформу, і не відповідальних… Нам пообіцяли прислухатися. Посил від Кабміну був такого плану: ми володіємо ситуацією, розглядаємо звернення, враховуємо їх.  Ну побачимо, 20 травня має засідати підкомітет, на якому планують розглянути і затвердити Перспективні плани всіх областей. Побачимо результат».

У вівторок пресконференцію з питань децентралізації дали Голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін та заступник міністра розвитку громад та територій України В’ячеслав Негода.

На запитання про перипетії децентралізації міста Новодністровська відповіли приблизно так: «Питання Новодністровська – найбільш болюче в Україні, є велика проблема. Щодо Перспективного плану є зауваження від двох Асоціацій, від Мін’юсту. Немає однозначної ситуації. Одні пікетували ОДА, інші – міністерство…» На «неоднозначну ситуацію» брифінгуючі не дали однозначної відповіді. Мабуть, однозначним уже буде аж рішення підкомітету. Чекають усі.

 

Маріанна АНТОНЮК, «Версії»

Поки верстався номер. 

Нардеп Віталій Безгін повідомив на своїй фейсбук-сторінці перші результати засідання очолюваного ним Підкомітету,який розглядав учора Перспективні плани областей: “Уряд затвердив перспективні плани: Рівненської, Сумської, Київської та Дніпропетровської областей. З негативного: з розгляду було знято проекти Львівщини, Одещини та Запоріжжя. А це означає, що ми вже вибиваємось з графіку…”  Про Перспективний план Чернівецької області на той момент не згадувалося…

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *