Реакція громадськості на обшуки СБУ, проведені у політолога Михайла Шморгуна

 

Журналістський та політичний бомонд сколихнула новина про прихід СБУ до політогола Misha Shmorgun.

Антоніна Фігель, журналістка

Знаю його не один рік. Тому ця ситуація виглядає як політична розправа і на такі «гостинні» візити слід чекати кожному, хто дотичний до політики. Кожному,хто висловлював свою громадянську позицію, яка йде в розріз з теперішніми можновладцями, кожному, хто знайшов в собі сміливість у голос сказати про те, що йому не подобається, та кожному хто показував людям правду.

Михайло Шморгун патріот, а тому звинувачення в сепаратизмі чи чомусь подібному виглядають безглуздо. Створити акаунт у проросійських мережах і писакти усякий брєд від чужого імені може і школяр.

Що буде далі? Далі за схемою правоохоронці допитають друзів політолога у соцмережах чи дійсно вони бачили такі коментарі. І якщо це комусь буде вигідно, то навіть знайдеться переписка з агентом ФСБ. Розвивати цю тему можна довго.

Як казали колись «Була б людина, а справа знайдеться».

П.С. Ніколи не думала, що містечкові політики підуть на таке.

 

Брус Яна, депутатка Чернівецької міської ради

Вчора в політтехнолога Михайла Шморгуна спецпідрозділ СБУ провів обшуки.

Михайло працював з командою Народного Контролю на місцевій виборчій кампанії в 2020 році та був нашим політичним радником. Я часто з ним спілкувалась, тому знаю його чітку проукраїнську позицію, але це не головне, бо про це знають всі, хто з Михайлом спілкується. А от те чого не знають – так це про те, що саме Михайло був реальним автором проектів рішень «Про заборону ОПЗЖ і інших проросійських партій».

Він написав цей проект рішення у мене на очах, і в присутності всіх депутатів та активу Народного контролю. Це рішення стало спільною позицією всіх фракцій Чернівецької міської ради, Чернівецької обласної ради та Чернівецької районної ради.

Мене шокувало рішення суду, бо як може фактичний автор проєктів рішень проти діяльності ОПЗЖ на регіональному рівні бути одночасно і автором коментарів російською мовою на проросійських пабліках?

Це неможливо.

Просто Михайлу мстять за його позицію, за його критику місцевої влади.

Вважаю, що якщо спецслужби не схаменуться, то скандал вийде на національний рівень.

Бо спочатку вони посадять Шморгуна за те, що він не робив- на 5 років, а далі – зможуть прийти за кожним, хто їм не сподобається.

 

Максим Пансик

Михайло Шморгун – мій товариш. Він хороша людина. Так, хороша людина – це не професія, але в часи війни дуже важливо чітко відрізняти чорне від білого, а хороше від поганого. Михайло – хороший син нашого міста, Сторожинця. Він ніколи не вішав нагород собі на груди при тому, що зробив дуже багато хороших справ для наших людей. Сьогодні він має впливових ворогів серед влади, які не хочуть чути його публічної критики. Поки суспільство зайнято прямою чи непрямою допомогою нашій країні у війні з Росією деякі циніки захотіли по серйозному розібратися з ним. І оскільки Шморгун є інтелектуалом, а його опоненти достатньо недалекими – вирішили з блогера, який пише публічні тексти з 16 років зробити коментатора ватних соцмереж, який на десятому місяці війни вирішив запросити в Чернівці руські танки. Шморгун – людина дуже іронічна, з тонким почуттям гумору. А його виставляють тупим руськомірцем. Це не є правдою і ті хто хочуть Михайла посадити в кінці кінців будуть мати запитання від громади, від людей, які зроблять все можливе і неможливе, щоб Михайла витягнути і зберегти його чесне ім’я. Від його друзів –Максим Пансик.

 

Сергій Зарайський, журналіст

Поки не знаю всіх деталей справи не можу робити якихось висновків та достеменно щось стверджувати, але, на мою суб‘єктивну думку, Міша Шморгун по своїй натурі запроданець (за Продана), але навряд чи зрадник. Просто мені важко повірити у таке дно. Те, що він мав справді сумнівне оточення і деяких дивакуватих друзів, ще не означає, що він працював на ворога. Образи посадовців, свідомі інформаційні маніпуляції та перекручування фактів, які часто мали місце у Михайла, все ж мали б радше стати підставою для судових позовів від цих посадовців, але точно не засобом тиску. Звинувачення дуже серйозні, а тому СБУ має насправді законно довести, що мала всі підстави для таких своїх дій.

P.S. Читаю пост Василіва і дивуюся: невже Шморгун у рашистській мережі Вконтакте під своїм прізвищем строчив проти України?!!!

 

Ольга Кобевко, депутатка Чернівецької обласної ради 

Хто наступний??? Ситуація з Шморгуном.

Я трохи не розумію, що відбувається, СБУ прийшло з обшуком до Misha Shmorgun , бо підозрюють в написанні антиукраїнських коментарів у ВК…

Знаючи можливості кібервідділу СБУ, такі речі довести дуже легко, а от якщо спростувати – то все рівно на Михайлові залишиться “шлейф негативу”.

Точно зрозуміло, що ці дії – це наслідок його дописів проти чинної місцевої влади Буковини та Чернівців.

Але незрозуміло інше:

на Буковині є купу НЕприхованих любителів федералізації , до них СБУ не може дійти роками (якщо щось, то для СБУ можу кинути посилання на таких, то всі і так знають)….

а чого лише варті справи по розкраданню волонтерки, дотичних до Олімпії… в СІЗО лише Бродовський, а інші що?!

Інші всі на керівних посадах досі…

московські попи, в яких знайшли російські паспорти та рашистські агітки – досі вони на волі, ще й вільно далі в церквах.

Лише чого варта заява Жара, і їх СБУ просто обшукали, показали як, і все…

про ярих прихильників рашистів – членів ПР та ОПЗЖ – я взагалі мовчу, їх потім ще й назвуть героями …

навіть в суді, я разом з газетою ЧАС довели, що війну в Україну та плани типу Шатуна – тягнуть ті, хто зараз спокійно живе на Буковині, сидять по ґенделях, і навіть обіймають керівні посади в області, ще й бізнесом займаються….їх СБУ не помічає…

Мені здається, що війна та велика кількість крові Героїв – це саме той час, коли можна ОЧИСТИТИ КРАЇНУ, а не займатись політичними розправами…

 

Андрій Кухарук

Коли я крайнього разу приїздив до дому з невеселих місць, я мав розмову з моїми товаришами – Славком Когутом і Михайлом Шморгуном. Михайло був того дня ще більш невеселий ніж зазвичай. Він говорив про те, що країна рухається до авторитаризму і Війна лише розпалює жагу до отримання все більше і більшої кількості влади у людей без моральних орієнтирів. Говорив про те, що його пасуть і хочуть з ним поквитатися місцеві чиновнички. Я до останнього надіявся, що Михайло просто тяжко переживає нинішню ситуацію, але виявилось, що він був правий. Я знаю Михайла Шморгуна, можливо набагато краще за інших. Він гість моєї родини на Різдво. І він був би не рукопожатний в моєму середовищі українських націоналістів, якби я відчував у ньому хоч краплю проросійських позицій – я був би його опонентом. А я його товариш. Хлопці, які хочуть впаяти Михайлу Шморгуну 5 років за фейкові коментарі Вконтакті – Ви хоч маєте краплю розуму? Чи Ви себе вважаєте царями, поки хтось десь за Вас відпочиває на курортах Донбасу? Це риторичне запитання. Михайло – одна з світлих голів Буковини, людина з чіткою системою цінностей. Він не має стати жертвою фейків, замовниками яких є місцеві пацики на моциках з повним баком бєнзіка. Ламаєте нормального хлопа? Це говорить про те, що слабкий не він, а ви. Це беззаконня в тилу, нам не допомагає перемогти ворога.

Бажаючі можуть починати плювати і в мій бік, але мовчати, коли так підло ламають друга, не маю морального права. З рештою, Добро переможе.

 

 

Василь Забродський

«В очередь, сукины дети, в очередь!»

М.Булгаков

Після цієї опублікованої мною цитати, забороненого нині в Україні, Булгакова, мені можна «пришити» щось на кшталт проштовхування і поширення антиукраїнських і антидержавних російських наративів.

Але саме ця цитата, спала мені на думку, коли ознайомився з матеріалами кримінального провадження по «антиукраїнській діяльності Михайла Шморгуна.

Просто дивує невігластво сучасних швондерів в погонах. І обурює безправ‘я, яке насаджується в державі.

Служба Бариг України, яка всі роки свого існування працювала лише на збагачення окремих псевдоофіцерів, тепер демонструє «вміння» захищати так звані державні інтереси. А насправді лише використовують ситуацію для «зачистки» інформаційного поля.

Якщо ти маєш власну думку щодо незаконності дій влади і висловлюєшся відкрито, тобто маєш сміливість не мовчати, то будь готовий, що тебе запроторять за грати по сфальсифікованій справі.

У випадку Михайла, досить просто буде довести в суді, що він не має жодного стосунку до якоїсь сторінки, в якомусь контакті. Тому Місько, не переживай. Навіть якщо ця «липа» дійде до суду, з того роя не вийде ніхуя!

Пишучи цей текст мені подумалось, а чи не знайдеться десь на інтернетпросторах паРаші і сторінка з моїм іменем і моїми фото, зазделегідь підготована спритними сбушниками, щоб і на мене чергову справу відкрити? А ще подумалось, чи не варто Службі Бариг України повідомити тромадськості, а чи завершенна антиукраїнська діяльність сивочолого гетьмана, який нашого Президента наркоманом називає в унісон з хуйлом?

Взагалі питань багато. Ото лише країна все більше стає схожою на тоталітарного сусіда. Де демократія лише в звітах перед Європою і Америкою. А насправді утверджується щось геть не демократичне і далеке від закону.

 

Дмитро Корней

Політичною розправою з Михайлом Шморгуном виглядає вчорашній обшук СБУ у нього дома. Один із найбільш яскравих проукраїнських журналістів та політологів на Буковині. Критика влади під час війни, ніякого голову ОДА,токсичного баригу-мера міста.

А з лівого акаунта будь-хто може підписатися твоїм ім’ям. Будь-хто!

Панове офіцери, ви такі доросли,а тут так мимо. Зосередьте свою увагу на лівих акаунтах того ж фейсбуку, які дестабілізують і без того тяжку ситуацію в області, які качають дуже тонкі моменти. Промовчу за контрабанду. Помовчу за подальшу вирубку лісу.

Офіцери, більша частина з вас була на цій війні, і ви самі прекрасно володієте ситуацією в регіоні, політичною в першу чергу. Ну не сепар Міша, не сепар. Деякі можновладці радісно потирають руками,а крайніми зроблять вас. Якось гірко це все.

 

Володимир Середюк

Демократія, свобода слова, честь та гідність людини є тими цінностями за які бориться український народ і те що нас відрізняє від москальських орків!

Можна по різному ставитись до Михайла Шморгуна, до його риторики і критики місцевої влади. Багато в чому я також з ним не погоджуюсь. Але те що відбулось вчора, для мене, як і для більшості людей, які є близькими до політичного життя міста є очевидним політичним замовленням. Знаю Михайла далеко не один рік, а також його позицію щодо свинособак. І те що йому інкримінують це смішно. Але найбільше в цій ситуації дивує те, що для того щоб створити людині «проблеми» навіть не потрібно щось видумувати. Просто реєструєте акаунт під його іменем і пишете пару дописів чи коментарів в соц. мережах, бажано в заборонених. Після чого вже правоохоронні органи без проблем одержують ухвалу на обшук. А потім доводьте, що це не ви і взагалі про це вперше чуєте. Як на мене досить примітивно, але як показує практика, дієво. Здається, що основною метою цих обшуків було вилучити всі засоби телекомунікації і вже там шукати компромати, або іншу інформацію пов’язану із можливими замовниками критики місцевої влади.

 Вибірково із ФБ

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *