Ініціатор заборони ОПЗЖ начебто закликав зустрічати російські війська з квітами — Шморгун про фабрикацію справи

У чернівецького політолога Михайла Шморгуна 13 січня провели обшуки: відомого експерта, учасника Євромайдану підозрюють у публікації проросійських закликів у соціальній мережі «ВКонтакте».

В Управлінні Служби безпеки України в Чернівецькій області відмовились коментувати дії своїх підлеглих. Натомість Михайло Шморгун прокоментував дії Служби безпеки України.

Після слідчих дій СБУ був складений протокол обшуку. Зокрема, в документі зафіксовано вилучення всіх засобів зв’язку — телефонів, ноутбука та «флешок».

Михайло Шморгун вважає, що зазначені в ухвалі суду підстави для обшуку є «фейковими». Адже відомого проукраїнського експерта звинувачують у тому, що він відкрито і публічно підтримував Росію у групах соціальної мережі «ВКонтакте», якою Михайло Шморгун у дійсності не користується.

«Вважаю дії слідчої та працівників СБУ такими, що порушують мої права та свободи. Вони направлені на те, щоби дискредитувати мене за мою критичну позицію по відношенню до місцевої влади.
Обшук був актом залякування, а збір техніки та засобів зв’язку — направлений на те, щоб я закрив рот і не критикував губернатора і мера за їхню діяльність. Представники СБУ зробили усе можливе, щоб я не міг викликати адвоката, що вважаю умисним порушенням моїх законних прав», — написав Михайло Шморгун у протоколі обшуку.

За словами політолога, при проведенні обшуку працівники СБУ перевищили свої повноваження. Михайло Шморгун звернув увагу, що співробітники СБУ силою відібрали телефон і не дозволили викликати адвоката. Експерт стверджує, що на нього і його родину чинять тиск і залякування за критику місцевої влади.

«Під час виконання слідчих дій працівники СБУ та слідча налякали мою хвору матір, що викликало в неї напад паніки. Мій батько намагався викликати поліцію і хотів написати заяву щодо незаконних дій слідчої та представників СБУ. Він дзвонив два рази, але в поліції проігнорували виклики.
Вважаю, що вони здійснили тиск на представників поліції з тим, щоб
и факти їх незаконних дій не були задокументовані», — стверджує політолог.

Справжніми мотивами обшуків Михайло Шморгун, автор популярного блогу «Тонкота любімого автора», вважає помсту за критику чернівецького міського голови і намагання перешкодити професійній діяльності.

«Метою переслідування є те, щоби фізично не дозволити транслювати мою позицію ЗМІ, спілкуватися з колегами, публічно захищати демократію і свободу слова.
Працівники СБУ і слідча вилучили мої телефони, ноутбук, щоб я не міг висловлювати своїх роздумів про чиновників у владі», — наголосив експерт у протоколі обшуку.

Зазначимо, чернівецького політолога, відомого своєю проукраїнською позицією, СБУ звинуватила в написанні проросійських коментарів у мережі «ВКонтакте». Учаснику Євромайдану інкримінують «виправдовування збройної агресії Російської Федерації проти України», а також «глорифікацію представників незаконних збройних формувань «ЛНР» та «ДНР»».

Невідома особа протягом кількох днів у листопаді 2022 року від імені чернівецького політолога поширювала в російській мережі заклики окупувати Україну та зустрічати російські війська з квітами. Михайло Шморгун стверджує, що не користується «ВКонтакте» і не має відношення до підробної сторінки, яка використовує його ім’я та фотографію.

 

Нагадаємо, хто такий Михайло Шморгун: — Автор блогу «Тонкота любімого автора», що гостро критикує корупцію в чернівецькій владі. Політолога називають «особистим ворогом» міського голови Романа Клічука. У 2015 році Михайло Шморгун викрив «чорну бухгалтерію» Партії регіонів часів губернатора Михайла Папієва. Експерту неодноразово погрожували.  Михайло Шморгун — один із засновників руху «Чесно» на Буковині, активний учасник Євромайдану, критик усіх політичних режимів. Останнім часом політолог опублікував низку викривальних текстів проти чернівецьких посадовців

 

Колеги вважають звинувачення абсурдними, адже Михайло Шморгун відомий своєю відкритою проукраїнською позицією. Саме він є автором проектів рішень про заборону проросійської партії ОПЗЖ в Чернівецькій обласній, міській і районній радах.

Дії СБУ вже назвали провокацією влади. В мережі «Facebook» десятки журналістів, громадських діячів і вояків Збройних сил України виступили на підтримку Михайла Шморгуна.

Джерело: promin.cv.ua

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *