Вчені з’ясували, коли старіє людина: Це 34, 60 і 78 років

 

Команда вчених Медичної школи Стенфордського університету виявила, що 373 види білків у нашій крові не тільки визначають старіння, але можуть бути його причиною. А різкі зрушення в їхній кількості припадають на три фази життя людини: молодість, пізній середній вік і похилий вік.

Дослідники проаналізували плазму – безклітинну рідку фракцію крові – у 4263 осіб у віці 18-95 років.

«Білки є робочими конячками складових клітин організму, і коли їх відносні рівні істотно змінюються, це означає, що ви змінилися теж», – пояснює один з авторів дослідження, професор неврології і неврологічних наук, доктор медичних наук, професор і один з директорів Стенфордського дослідницького центру Тоні Вісс-Корай.

«Ми давно знаємо, що вимірювання кількості певних білків в крові може дати інформацію про стан здоров’я людини. Наприклад, ліпопротеїни розповідають про стан серцево-судинної системи. Але з’ясувалося, що кількість різних білків помітно змінюється з віком. За їхнім рівнем ми можемо отримати уявлення про те, що відбувається в організмі», – пояснює учений.

У ході дослідження вчені дійшли висновку, що фізіологічне старіння не відбувається  рівномірно, поступово змінюючи наш організм. У нього є три переломні моменти в життєвому циклі людини. В середньому, ці три точки бувають у віці 34, 60 і 78 років.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *