Півмільйона європейців щороку помирають через забруднене повітря

В одній лише Європі забруднення повітря стає причиною понад 500 тис. смертей на рік, заявили фахівці Європейського агентства з навколишнього середовища, які нещодавно виступили із відповідною доповіддю. За їхніми словами, проблема залишається дуже актуальною навіть не зважаючи на поступове покращення екологічної ситуації на континенті.

За результатами нещодавнього дослідження, яке проводилося у 41-й європейській країні, 520 400 передчасних смертей на території цих держав 2014-го року стали наслідком впливу шкідливих речовин, що потрапляють у повітря при спаленні викопного палива. 2013-го року ця цифра становила 550 тисяч.

При цьому екологи зазначають, що у 4-х випадках з 5-ти ключову роль відіграють дрібнодисперсні часточки лише 2,5 мікрометра завбільшки, що вони можуть потрапляти у легені чи навіть у кров людини, завдаючи шкоди її здоров’ю. Тією чи іншою мірою впливу таких аерозолів, що мають назву PM2.5, 2015-року піддавалися 83% європейців, порівняно із 85% 2013 року. Таким чином, деяка позитивна тенденція спостерігається, але зміни на краще відбуваються дуже повільно, судячи з доповіді.

Серед інших речовин, які іноді стають причиною передчасної смерті людей, автори доповіді називають діоксин азоту, а також озон у нижньому шарі атмосфери, який потрапляє туди разом із викидами транспортних речовин.

Чотири з половиною місяця тому група дослідників під керівництвом Александра Мора з Гарвардського університету дійшла висновку, що люди стали помітно забруднювати атмосферу Землі свинцем та важкими металами не десятки і навіть не сотні, а тисячі років тому, тобто вже від часів Стародавнього Риму.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *