Депутати боролися з паличкою Коха

Туберкульоз: хто кого?

Під час XXIV сесії облради V скликання вони обговорили хід виконання регіональної програми протидії туберкульозу у 2008-2011роках. На жаль, особливо втішатися нічим. Бо, незважаючи на те, що в Україні епідемія цієї страшної соціальної недуги, обсяги профілактичних щеплень проти туберкульозу за 9 місяців цього року виконані новонародженим лише на 58,9%, дітям до 7 років – на 19%, дітям до 14 років – на 17% (!).

Це пояснюється тим, що від травня до вересня в області не було вакцини БЦЖ, яку централізовано закуповує і поставляє Мінздоров’я. Нині БЦЖування новонароджених, поновлене, як і туберкулінодіагностику дітей старшого віку.

У планах влади винести в недалекому майбутньому обласний і міський протитуберкульозні диспансери за межі Чернівіців. Бо за санітарними нормами хворі з відкритою формою туберкульозу, які становлять небезпеку для здорових громадян, повинні перебувати на відстані не меншої кілометр.

В області на диспансерному обліку перебуває 7307 хворих на туберкульоз. Із них 1436 мають активну (відкриту) форму.

Тож місцева влада – у пошуках інвестора, який розпочав би за власний кошт будівництво протитуберкульозних закладів за межами міста. За це він отримає територію та будівлі міського й обласного протитуберкульозних диспансерів, які, як відомо, розташовані у зручних і гарних місцях.

Проблемою залишається соціальна підтримка хворих, які доліковуються амбулаторно за кошти райдержадміністрацій. Йдеться про забезпечення їжею, одягом, предметами особистої гігієни, плату за транспорт. Ці заходи не проводилися і нині не виконуються ні у Чернівцях, ні у жодному з районів області.

Цифри теж не надто радують. Цього року на придбання медикаментів для лікування туберкульозу виділено 122, 6 тис. грн. Цього замало. При запланованих 8 гривнях на одного хворого протитуберкульозні заклади отримали в середньому по 2,7 грн. А в Сокирянському тубвідділенні – лише 0,88 коп. Зате у Вашківецькому – 4,8 грн, але й цього теж не вистачає.
З харчуванням, яке для хворих на туберкульоз є складовою лікувального процесу, теж не склалося. Так, в обл- і міськтубдиспансерах торік на хворого у день виділялося відповідно 4,56 і 3,73 грн, нині – 8, 98 і 5,97грн. Але ж потреба становить 18 грн! І це без червоного вина, язика і свіжих фруктів, які колись обов’язково давали хворим на туберкульоз.

Людмила ЛЕБЕДИНСЬКА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *