Ризики: палити чи ні?

▶▶Куріння руйнує уважність і пам’ять  ▶▶Головні забобони курців ▶▶

Куріння руйнує уважність і пам’ять

Загальновідомо, що паління під час вагітності збільшує ризик розвитку проблем з увагою в дитини. Однак, оприлюднене в американському журналі «Нейропсихофармакологія» дослідження свідчить про те, що підлітки, які палять самі і чиї матері палили, коли їх виношували, перебувають у групі особливого ризику.

Американські вчені відзначили відмінності в порушеннях слухової та зорової уваги у хлопців та дівчат, які палять. «У дівчат паління впливає на обидва типи уваги, а у хлопчиків, – в основному, на слухову», – коментує д-р Леслі Джейкобсен, психіатр медичної школи Йєльського університету, яка проводила зазначені дослідження.

Дані, які отримала Джейкобсен, проливають світло на вплив паління і статевих відмінностей на розвиток синдрому дефіциту уваги/гіперактивності (ADHD), у 3-5 разів частіше ADHD діагностується у хлопчиків, ніж у дівчат. Захворення характеризується гіперактивністю дитини, нездатністю керувати своїми імпульсами та зосереджувати увагу.

В ході дослідження учені обстежили 92 підлітків, чиї матері палили під час вагітності, і 89, матері яких не палили. Дослідники перевіряли, наскільки добре діти можуть концентрувати увагу на зорових та звукових сигналах.

У тесті на сприйняття звукових сигналів учасники експерименту повинні були розрізняти літери, звуки та слова, в той час, як їхню увагу відволікали зорові картинки. У тесті на сприйняття зорових сигналів їх просили вибирати слова з послідовності літер, у той час як їхню увагу відволікали різні звуки. Завдання складне, але воно цілком під силу здоровій дитині, що нормально розвивається. Такий тест дозволяє виявляти можливі проблеми у роботі мозку.

Дослідниця вияснила, що хлопчики-підлітки, які палили самі і піддавалися дії нікотину в череві матері, були особливо схильні до сприйняття впливу нікотину – в них спостерігалися серйозні ускладнення слухового сприйняття. Дівчата ж, які палили і піддавалися дії нікотину в череві матері, демонстрували проблеми з концентрацією уваги на речах, які бачили і чули, але серйозність цих проблем відрізнялася залежно від ступеня схильності до нікотину. Підлітки, що не палять і чиї матері не палили під час вагітності, виконали завдання краще за всіх.

Джейкобсен відзначає, що слухова увага особливо важлива під час навчання у школі, коли учні повинні слухати пояснення вчителя. Дитина цілком здатна слідкувати за поясненнями вчителя, коли ніщо не відволікає її уваги, але коли вона бачить птаха, що пролітає за вікном, її увага відволікається і вона не сприймає пояснень учителя.

За матеріалами REUTERS

Головні забобони курців

Щорічно кидають палити 2-3% курців, хоча мають таке бажання майже 90%. Скільком з них заважають хибні уявлення про паління?

Паління бадьорить і підвищує працездатність. Чи надовго вистачає дії сигарети? Дуже швидко втома повертається, так само як поганий настрій і пригніченість, з’являється потреба в новій дозі наркотику – в новій сигареті. Паління не знімає стресу. Навпаки, воно викликає нервозність і нездоланне бажання запалити наступну сигарету.

Краще палити, ніж товстіти. І це не така вже й правда. Шкода від паління переважає шкоду від зайвої ваги. А збільшення ваги, коли кидають палити, не буває значним, бо паління тільки пригнічує відчуття голоду. Натомість, паління посилює схильність до целюліту, оскільки знижує постачання кисню до клітин.

Паління допомагає думати. Незаперечно доведено, що згубна звичка дурманити себе клубами тютюнового диму, навпаки, знижує інтелектуальний потенціал. Судини курців «забиті» відкладеннями набагато більше, ніж у тих, хто не палить. Ці відкладення заважають кровообігу і збагаченню мозку киснем, що й призводить до зниження інтелектуального потенціалу.

«Супермундштуки» суттєво знижують шкоду від паління. Реклама стверджує, що через них практично не проходять смоли та нікотин. Насправді мундштук затримує лише незначну частку, приблизно 10-30% шкідливих речовин.

Сигарети Light не такі шкідливі для здоров’я, як звичайні. На жаль, насправді вони не менш шкідливі. Використовуючи легкі сигарети, курці затягуються частіше й глибше. Згодом це призводить до захворювання на рак не самих легенів, а так званої легеневої периферії – альвеол і малих бронхів.

Паління – це звичка, якої легко позбутися. Спочатку, може, так воно і є, але дуже швидко паління зі звички перетворюється на хворобу, оскільки людина, яка палить, потрапляє у залежність від цигарки не лише психологічно, але й фізично.

Не можна проходити повз той факт, що між людей похилого віку, які вже давно призвичаїлися до тютюну, смертність від раку чи серцевого нападу вдвічі вища за тих, хто не палить. А вживання тютюну у віці 75 років на 20% збільшує ймовірність передчасної смерті. Треба не лише кинути палити, треба лікувати себе від паління.

Дмитро ЦАРЕНКО, «Версії», сам не палить

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *