Укус оси, бджоли: Перша допомога та як визначити алергічну реакцію

 

Зазвичай конкретний перелік дій першої допомоги при укусі оси чи бджоли відомий тільки алергікам, адже для них зустріч із бджолою несе реальну небезпеку. Хоча й без алергічних проявів укус саме цих комах може мати неприємні наслідки.

Річ у тім, що реакція на ос і бджіл  ускладнюється з кожним новим укусом. І якоїсь миті чергова реакція на укус може завершитися анафілактичним шоком, навіть якщо раніше людина не помічала за собою такої вразливості.

Найбільш яскраві прояви – набряк усього тіла, із слизовими оболонками включно, що загрожує задухою, навіть  коли місце  укусу далеко від горла.

Причини атаки. Найчастіше оса або бджола кусають, коли людина їх провокує: махає руками, намагається прибити чи придавити комаху. А ще вони сильно реагують на запахи й можуть напасти на людину через різкий парфум або запах поту. А раз покусана людина для комах  уже має своєрідну мітку, яка змушує їх повторювати напади.

Симптоми. Бджолиний чи осиний укус непоміченим не залишається. *Гострий біль у точці проникнення жала може тривати від кількох хвилин до кількох годин. *Червоні плямки в місці укусу можуть бути різного розміру й зростають, якщо потерпілий розчісує укус. *Інколи біль спричиняє блювоту.  *Біль переходить у зудіння й роздратування, що збільшує ризик розповсюдження інфекції додатково до отрути.

Набряки: навіть за відсутності алергічної реакції навколо укусу, алергікам загрожує так званий набряк Квінке, коли набрякають  обличчя, шия, язик і слизова горла, що може спричинити летальний кінець.

Небезпечні для життя ознаки наростають дуже швидко, додається кропивниця, підвищення температури,  дрижання кінцівок, судоми, розлади артеріального тиску, слабість в усьому тілі, хрипкий голос, важке дихання.

Не чекайте виникнення всієї сукупності симптомів, хворого слід доправити до лікарні або викликати швидку допомогу.

Дуже важливо унеможливити потрапляння до хворого нових комах, бо вони злітаються на запах покусаної людини.

Одразу після нападу оси потрібно зручно посадити чи покласти потерпілого,  зняти одяг, що закриває місце укусу або стягує тіло, забезпечити доступ свіжого повітря, зняти прикраси та косметику. Місце укусу слід промити звичайним господарським милом, продезінфікувати місце укусу одним з наступних засобів: розчин йоду, «Флоргексидин», перекис водню,«Фурацилін», фукурцин, зеленка, спирт. Важливо охолодити місце укусу. Можна  загорнути в чистий рушник пакет з морозильника та прикласти до укусу.

За нормальної реакции відчуття зникнуть за 20 хвилин, а слід від укусу зникне за пару днів. Не завадить намастити місце укусу антигістамінним гелем або маззю з гідрокортизоном і  прийняти таблетку антигістамінного препарату, скажімо «Супрастин», «Діазолін», «Цетрин», «Тавегіл». Це зменшить ризик алергічних проявів,

А якщо ви алергік і знаєте про це, прийом препарату починайте одразу, не чекаючи бурхливої реакції.

Алгоритм дій за укусу бджоли в основному такий же, але спершу треба вийняти жало. Найкраще це зробити знезараженим пінцетом.

Полегшити стан можна й підручними засобами:

Сіль. До укусу покласти шмат тканини, намочений у концентрованому розчині солі: до столової ложки солі додати води,аби намочити, але цілком сіль не розчиняти.

Цукор.На місце укусу покласти змочений у воді шматочок цукру.

Листок петрушки помити, просушити, розім’яти до мокрого стану і покласти на укус. Листок подорожника теж треба помити, перш ніж накласти на укус тильним боком листка.

Шматочок листка алое звільнити від шкірки з одного боку й покласти зрізом на укус.

herbalpedia

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *