Півсклянки кмину змеліть у кавомолці або спеціальному млинку для спецій. Можна й у ступці розтерти, але це довше. Залийте порошок склянкою води й поставте на вогонь. Доведіть до кипіння й варіть на повільному вогні 15 хвилин. Має вийти в’язка, мов кавова гуща, кашка. Процідіть її крізь ситечко, до рідини додайте 50 мл води, знову доведіть до кипіння й одразу вимкніть. Додайте 1 столову ложку хорошого коньяку й приймайте диво-лік по 1 столовій ложці кожні 40 хвилин. Достатньо 7-8 доз. Буквально за кілька годин біль вщухне, зможете ковтати й говорити. У задавнених випадках можна продовжити ще на 1-2 години.
Помічне для всіх, хто потерпає від частих застуд із тонзилітами, фарингітами й трахеїтами, радить telegraf.com.ua