Як худнути без дієт: Поради Тетяни РЕЖКО тим, хто хоче отримувати радість від життя.

Поради Тетяни РЕЖКО тим, хто хоче отримувати радість від життя. Завжди, а не тільки в молодості

«Я буду говорити звичними істинами, – каже лікар за фахом 72-річна чернівчанка Тетяна Режко. – Але саме від них залежить якість вашого життя».

То, може, варто дослухатися?!

 

Фізична культура має бути системною

– Як правило, людина радіє життю тоді, коли здорова. Тож втрата здоров’я  – це не тільки втрата радості й усіх фарб навколишнього світу. Відтак наступне запитання: від чого залежить наше здоров’я? Як лікар із майже півстолітнім стажем роботи, скажу: переважно, від способу життя. І недарма мудрі люди кажуть, що життя – це рух. Але цей рух має бути систематичним. Достатньо лише один тиждень пропустити ранкову зарядку – і ти вже ослаб, утратив енергійність. Хоча сам цього й не помічаєш. Та раптом стає важче підніматися сходами, наздогнати маршрутку чи тролейбус…

Я завжди усвідомлювала ту вагу, яку має фізкультура для здоров’я людини. Та особливо відчула це, коли перетнула межу 50 років. Саме тому завжди намагалася «прописувати» своїм хворим, – а працювала  дільничним терапевтом, –  не лише ліки. Та, звісно, почала із себе. Багато десятиліть тренуюся й отримую від цього велике задоволення. Навіть легке нездужання не стає на перешкоді. Тим паче, не зважаю на погодні умови.  Останні 4 роки займаюся шимходою, яка нагадує спортивну ходьбу. Це скорочена назва ходіння за методикою Шимка. Особливість цього своєрідного виду спорту в тому, що він розрахований на літніх і хворих людей, яких невдовзі перетворює на здорових.

Коли мені виповнилося 68, я пішла на пенсію і почала відвідувати басейн. У нашій групі з аквааеробіки жінки віком від 70 до 73 років. Тож скажу вам, що всі ми робимо такі вправи, які не завжди можуть виконати значно молодші. І це, зрозуміло, дозволяє нам почуватися активними, енергійними. Зрозуміло, не завжди є гроші на ці заняття – на пенсію не розбіжишся. Та допомагають діти або ж скидаємося й даруємо на день народження одна одній клубну картку. Та й вибираємо басейни якомога дешевші.

Займаючись фізкультурою, ніколи не звертала особливої уваги на харчування. Та одна  ситуація в моїй сім’ї змусила подумати про те, що наше здоров’я залежить і від того, що ми їмо та як їмо. Тим паче, що 2013-го й сама перенесла мікроінсульт, після чого в моєму організмі постійно фіксували так званий поганий холестерин. Отже, починаючи з літа 2015-го моя сім’я на 180 градусів змінила характер свого харчування. Хочу зразу зауважити: йдеться не про дієту, а про спосіб життя. Дієти, як відомо, ніколи не сприяють схудненню – гадаю, не допоможуть вони й в оздоровленні. Бо організм реагує на них своєрідно. Відчувши, що йому недодають, починає відкладати харчі у «депо». Чи не тому після схуднення люди знову набирають вагу?

 

Здорове харчування – це не дієта

Отже, кілька слів про правильне харчування, яке спокійнісінько позбавило мене 15-ти кілограмів і зробило стрункими та більш енергійними всіх членів моєї сім’ї. Чоловік, попри свій вік, працює ще хірургом, а ця професія, як відомо, вимагає значних фізичних сил. І їх у нього протягом останнього часу значно побільшало, Ніби відкрилося друге  дихання.

А харчується моя сім’я нині так: їмо 5 разів  на день. Головний  прийом харчів – сніданок, обід і вечеря. Між ними 2 перекуси – переважно сирі фрукти та овочі.

З моєї кухні зникли цукор і білий хліб.  Їх у мене просто немає. Ми відмовилися від тіста, макаронів, вареників і пельменів. Не печу пиріжків і тортів Страви солю значно менше, ніж раніше. Якомога більше вживаємо каш, до яких додаю різну клітковину. Дуже мало їмо картоплі. Смажену взагалі ніколи, а на каструлю борщу кладу одну картоплину.  Готую м’ясо і доволі часто жирну рибу.

Крім цього, важливим є дотримання водного режиму. Крім чаю, кави, соків обов’язково треба пити чисту воду, але не кип’ячену. Особисто я щодня п’ю 1,5-1,6 літра. Хоча бажано 1,8 л. Розрахунок такий – 30 мл на 1 кг ваги.

Попри те, зауважу, що коли ми потрапляємо до ресторану чи в гості, на дні народження тощо, не забороняємо собі з’їсти шматочок чогось солоденького… Бо головне – не їсти цього систематично.

За перший рік такого харчування я схудла з 72-74 кілограмів до 59-ти. Довелося міняти гардероб. Та найголовніше – це не втрата кілограмів, а гарний настрій, жвавість тіла та реакцій і бажання жити. Бо життя, безперечно, прекрасне. Хоча лише за умови, що ти – здоровий.

Від редакції «Версій»:

У березні цього року ми вітали Тетяну Хананівну та  Василя Танасовича Режків із золотим весіллям. А ще вітаємо із 50-річчям закінчення Чернівецького медінституту, яке вони, разом зі своїми однокурсниками, відзначатимуть у вересні цього року.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *