Зайва вага погіршує розумові здібності

Про це розповіла доцентка кафедри внутрішньої медицини та інфекційних захворювань Буковинського державного медуніверситету Мирослава Березова.

За словами фахівчині, останні дослідження показують, що жирова тканина – потужний ендокринний орган, який може впливати як на психічний стан людини, так і на розумові здібності.

 

За деякими даними, майже чверть громадян України страждають від зайвої ваги.

Зокрема, як зазначає Березова, дослідження, проведене в медичному центрі університету Лейдена в Нідерландах, показало, що ожиріння у 55% випадків може призвести до посилення чи виникнення депресивних станів. Також експертка зазначила, що за даними Центру досліджень здорового харчування Каліфорнійського університету, зайва вага негативно впливає на пам’ять, увагу, активність розумових операцій і прийняття рішень. Отож ожиріння не можна розглядати тільки як естетичну проблему.

 

Ожиріння псує клімат

Група вчених з Університету Копенгагена (Данія) довела, що люди, які страждають від ожиріння, виділяють сукупно 700 мільйонів тонн вуглекислого газу на рік, що істотно шкодить екологічної ситуації в світі.

Експертка пояснила також, за якими параметрами можна діагностувати ожиріння. Для верифікації ожиріння застосовують показник індексу маси тіла (ІМТ), який розраховується як відношення маси тіла до росту, а розподіл жирової тканини визначається за допомоги відношення окружності талії до окружності стегон (ОТ / ОС). ОТ: ОС для чоловіків понад одиницю і більше, а 0,85 для жінок свідчить про абдомінальний (черевний) тип ожиріння.

На ризик розвитку метаболічних ускладнень вказує також розмір окружності талії. Для жінок цей показник не повинен перевищувати 80 см, для чоловіків – 94 см. Із перевищенням об’єму талії навіть при нормальному індексі маси тіла пов’язують так зване вісцеральне (у внутрішніх органах) ожиріння, яке має численні негативні наслідки. Найважчий з них – розвиток інсулінорезистентності – невідповідність реакції організму на вміст  інсуліну в крові, що може привести до розвитку цукрового діабету другого типу, наголосила експертка.

 

Як визначити індекс маси тіла

І́ндекс ма́си ті́ла (ІМТ, англ. BMI, body mass index) дозволяє оцінити відповідність маси людини її зросту й з’ясувати, чи є маса недостатньою, нормальною, надмірною (ожирінням).

Індекс маси тіла обчислюється за формулою:    m: h, де {\displaystyle I={\frac {m}{h^{2}}}} m – маса тіла в кілограмах, а h — зріст у метрах.

Далі звіряємо отримані показники з таблицею:

Показник ІМТ, кг/м2 Ознака
Менше 18.5  свідчить про недостатню вагу
18,5-24,9  еквівалент нормальної маси тіла
25,0-29,9  вказує на наявність зайвої ваги
Понад 30  є ознакою ожиріння

Це показники індексу маси тіла у дорослих.

ІМТ вважається оптимальним показником для оцінки розмірів тіла (ваги та зросту), які дозволяють оцінити ризики для здоров’я. Показники ІМТ в межах норми свідчать про низький ризик серцево-судинних захворювань та діабету. Показник індексу маси тіла розробив бельгійський соціолог і статист Адольф Кетеле (Adolphe Quetelet) 1869 року.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *