Що таке осіння депресія і як з нею боротися

Про ознаки депресії і способи її полегшення пише інтернет-видання uamodna. Воно зазначає, що існують 3 основні причини осінньої втоми і поганого настрою:

1. Порушення хронобіологічних ритмів. “Внутрішнім годинником”, образно кажучи, в людському організмі регулюється добовий цикл і визначається той час, коли йому пора спати або активно діяти.

Восени, у зв’язку зі скороченням світлового дня і зниженням інтенсивності сонячного світла, біологічний годинник, ніби “збивається”. Тож людина робить все не вчасно, що сприяє виникненню і розвитку депресивних станів.

2. Спадковість. В результаті практичних досліджень вченими було встановлено той факт, що зниження емоційного стану людини обумовлюється багато в чому генетикою. Це пояснюється неврівноваженістю або слабкістю людської психіки і є його індивідуальною особливістю.

3. Нестача серотоніну. За душевний стан людей відповідає речовина під назвою “серотонін”, що є гормоном. Нестача його в людському організмі обов’язково призводить до появи депресивних розладів. Відустність достатньої кількості сонячного світла, збій біологічного годинника, зміна сезонів значною мірою змінюють гормональний фон людини, у зв’язку з чим вироблення цієї речовини відбувається в недостатній кількості.

Чи варто взагалі боротися з депресією? Її треба використовувати, адже пройдуть новорічні свята, а потім і весна, і не помітиш, як прогавив час для споглядання із сумним виглядом у вікно… Зрештою, осіння депресія навіть допомагає думати над глобальними проблемами і, що найголовніше, вирішувати їх.

Сама осінь тут зовсім ні до чого, і вона навіть не здогадується про свій статус найдепресивнішої пори року. Якби ми жили по той бік екватора, то здивувалися б, яка там весела осінь. Звичайно, є різні біоритми, як у природи, так і у кожної людини – саме вони впливають на таке звичне для нас явище як “осіння депресія”.
Не слід сидіти і сумувати вдома. Є велика кількість різних місць, де варто побувати – екскурсії, кіно, музеї, виставки, театри. Ви отримаєте цілу низку вражень, а для депресії просто не залишиться місця в душі. Восени кожному з нас потрібно більше свіжого повітря. Як тільки відновлюється хороша погода, вирушайте на прогулянку.

Приймайте сонячні ванни

Намагайтеся вставати раніше, щоб збільшити свій світловий день. Не втрачайте можливості прогулятися містом чи навідатися до парку, особливо, коли світить сонце. Це зменшить вироблення меланіну, який провокує депресію. Не закривайте зайвий раз штори у квартирі чи будинку, нехай світло має можливість вільно гуляти кімнатами.

Їжте шоколад

В осінній період не рекомендується захоплюватися дієтами. Оскільки організму необхідно безліч поживних речовин для активації захисних сил. Купіть собі улюблених цукерок або порадуйте себе шоколадкою. Шоколад збільшує вироблення гормонів щастя і радості – ендорфінів. Коли нам сумно і самотньо, хочеться з’їсти солоденького — таким чином наш організм сигналізує про наближення депресії. Не відмовляйте йому у такому простому задоволенні.
Достатньо спіть

Немає нічого кориснішого за здоровий сон. У період, коли організм найбільш вразливий, 8-годинний сон – це дійсно необхідність. Тож не засиджуйтеся довго вечорами, оптимальний час іти спати – 22:00. У такому разі вранці ви будете почуватися відновленими і задоволеними. Якщо ви звикли лягати значно пізніше, випийте перед сном склянку теплого молока з цукром або медом. Цим чудодійним снодійним користувалися ще наші бабусі.
Створіть у будинку живий куточок

Коли за вікном похмуро і сіро, а дерева вже скинули своє листя, ніщо так не тішить око, як наявність яскравих фарб вдома. Придбайте, наприклад, кімнатні рослини. Квіти допоможуть вам відволіктися від сірих вуличних барв, крім того їхній зелений колір діє заспокійливо. Якщо є змога і виникає бажання, заведіть якусь живу істоту, рибку, песика чи кошеня.

Харчуйтеся різноманітно

В осінній період ваш раціон повинен бути найбільш різноманітним. М’ясо, риба, молочні продукти і якомога більше овочів і фруктів. За необхідності, пропийте вітаміни і мінерали. Тоді ні депресія, ні застуди вам не загрожуватимуть. Боротися з депресією вам допоможуть трав’яні чаї, відвар шипшини, китайський лимонник і настоянки елеутерококу.

Займайтеся спортом

Ніщо так швидко не відволікає від негативних думок, як фізичні вправи. Сходіть до спортзалу, басейну, займайтеся фізкультурою або просто почніть бігати. Ви підтримаєте себе у належній формі й на нудьгу часу не залишиться.

Знайдіть собі хоббі

Депресія найчастіше атакує тих, кому нема чим себе зайняти. Знайдіть для себе корисне і цікаве хоббі, аби вечорами у вас не було часу для негативних емоцій. Малюйте, в’яжіть, пишіть вірші, співайте, танцюйте – використовуйте весь свій арсенал захоплень.

Частіше розслабляйтеся

Хорошим способом для повної релаксації є тепла ванна з ароматичними маслами. Запах ароматичних масел проникає саме в той відділ головного мозку, який відповідає за наші емоції. Побалуйте себе та своє тіло і налаштуйтеся на позитивний лад.
Спілкуйтеся з друзями

Ні в якому разі не замикайтеся в собі. Ходіть на вечірки, спілкуйтеся зі знайомими і друзями, влаштовуйте свята, навіть якщо для цього немає приводу. Радуйте себе і оточуючих! Тоді осіння депресія вас точно омине!

Ведіть активне статеве життя

Не потрібно говорити чоловікові, що у вас болить голова або ви не в настрої. Секс – це моральне і фізичне задоволення. Після сексу збільшується вироблення уже знайомих нам ендорфінів, що відповідають за наш гарний настрій. Крім того, це хороший спосіб підтримувати відмінну фізичну форму.

Змініть своє ставлення до осені

Не ставтеся до осені вкрай негативно. Адже у цій порі року дуже багато класних особливостей. Це час натхнення і роздумів, час для читання книжок під теплим мʼякесеньким пледом. Тільки восени ми можемо побачити таку велику кількість фарб на ще не опалому листі. Сходіть в парк, купіть фотоапарат, якщо ще у вас його немає, і влаштуйте фотосесію з коханою людиною чи друзями. Розкішні знімки яскравих жовто-червоних пейзажів будуть радувати вас в будь-який час. Зрештою, просто зберіть гербарій. Навчіться радіти життю і в усьому шукати позитивні риси!

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *