Звільнили усіх медиків швидкої допомоги?

Коли газету готували до друку, редакції стало відомо, що всьому персоналу станції швидкої медичної допомоги Чернівців дали попередження про припинення трудового договору. У ньому зазначається, що «можливість влаштування на роботу у новій структурі екстреної медичної допомоги буде вирішуватися новим власником і розпорядником фінансування на підставі його штатного розпису».

Хто він – новий власник?! Повідомимо у наступному числі газети. А зараз про те, як журналістів переконували, що чиновницькими зусиллями «швидка» стане ще швидшою.

У 3-х кілометрах від Чернівців, у Глибоцькому районі, сталася автомобільна аварія. На виклик виїхала бригада швидкої допомоги, яка перебувала за 20 км від місця пригоди. А медики, які були значно ближче, допомогти потерпілим не мали права – за законом… Та від 1 січня 2013 року все зміниться, запевняють чиновники: почне діяти єдина система екстреної медичної допомоги.

Єдина диспетчерська служба

– Першим кроком до цього буде створення єдиної диспетчерської служби. Тобто будь-який виклик – чи то з Путили, чи то з Вижниці – надходитиме на телефони цієї диспетчерської служби у Чернівцях. За допомоги сучасних технологій диспетчер бачитиме, де перебуває кожна карета швидкої медичної допомоги, і буде переадресовувати виклик тим медикам, які перебувають найближче до людини, що потребує допомоги, незалежно від того, куди приписана ця бригада, –  розповів Ігор ШКРОБАНЕЦЬ, директор Департаменту охорони здоров’я та цивільного захисту населення ОДА. – Найімовірніше, що ця служба буде створена на базі чернівецької міської станції швидкої медичної допомоги.

За законом, прибуття швидкої допомоги має бути забезпечене за 10 хв. у місті та за 20 хв. у сільській місцевості. Щоправда, в Законі не враховані жахливий стан українських доріг та вік стареньких автівок, після поїздки в яких хворими стають не тільки пацієнти, але й медперсонал…

Плашка:

Нині в області налічується 7 спеціалізованих, 22 загальнопрофільних та 32 фельдшерські бригади. Після створення системи екстреної медичної допомоги спеціалізованих бригад – педіатричної, невралгічної, кардіо- та психбригади – не буде. Лікарі обслуговуватимуть усі виклики, незалежно від їхньої компетенції. Тож, немає гарантії, що лікар-педіатр не пропустить інфаркт у людини старшого віку, а лікар-психіатр визначить недугу в немовляти. Натомість були випадки побиття медиків «швидкої», коли певний час тому відмовилися від психіатричної бригади…

Нині на Буковині діє програма «Тромболізіс», яка навчає спеціалістів швидкої допомоги на борту медавтівки діяти так, щоби не загинули ділянки міокарда і відновився кровообіг ще до доставки хворого у кардіодиспансер.  За словами п. Шкробанця, невдовзі придбають сучасні препарати, що розчинятимуть тромб, який закриває коронарну судину при гострому інфаркті міокарда.

Буковина потребує 89 автомобілів швидкої допомоги.

– Однак у ході створення єдиної системи екстреної медичної допомоги доведеться подолати ще чимало проблем: створити прозору систему закупівлі ліків, навести лад з автотранспортом тощо. Ми сподіваємося, що невдовзі на борту швидкої буде усе необхідне, в тому числі й дорогі вартісні ліки. Натомість зменшиться летальність через несвоєчасне надання медичної допомоги. У Туреччині на озброєнні єдиної системи екстреної медичної допомоги 32 гелікоптери та 2 літаки, які обслуговують територію в 70 кв. км кожен. Чому наші громадяни повинні мати меншу захищеність? – оптимістично зауважує головний лікар області.

За словами Любов ЧОВГАН, головного лікаря Станції швидкої медичної допомоги,  щоби новий закон ефективно вступив  у дію, потрібен перехідний період. Адже нова служба надзвичайно складна: тут є багато юридичних, економічних тонкощів, тому має бути виважений підхід та обдумані рішення. І хоча в Україні вже за такими змінами працюють кілька областей, Буковині буде важко перелаштуватися, адже залишилося дуже мало часу…

Схоже, медична реформа не братиме до уваги медичні тонкощі?…

Любов КАФАНОВА, «Версії»

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

4 коментарі “Звільнили усіх медиків швидкої допомоги?”