Команда Клічука підбила підсумки своєї річної роботи в Чернівецькій міськраді

 

Вчора Чернівецький міський голова Роман Клічук разом зі своїми заступниками – Василем Зазуляком, Ігорем Крохмалем, Євгеном Маховіковим та Юрієм Лесюком звітували за річне перебування на посаді. Йшлося про основні проблеми міста та шляхи їхнього вирішення. Мер дав відповіді також на запитання чернівчан, які надійшли до міської ради через інтернет.

Отже, тезово про найголовніше, що прозвучало під час пресконференції:

 

Одне із досягнень команди – створення більшості у міській раді. На цьому у вступному виступі наголосив Р.Клічук: «Якщо проаналізувати рік, то я хочу відзначити одне із досягнень, якого так не вистачало нашому місту – створення більшості у міській раді. Ми розуміємо, що жодні реформи, які відбуваються в місті, не можливі без підтримки депутатського корпусу». Відзначив він також і співпрацю і певне порозуміння між радами нашої області – обласною та Чернівецькою районною.

 

«Нарешті, у цьому місті з’явилися правила гри однакові для кожного», – підсумував міський голова свою тезу про те, що вперше в Чернівцях відбуваються прозорі конкурси з продажу нерухомості та землі. Тому протягом року, за словами Клічука, міська влада здобула довіру бізнесу.

 

Про амбітний бюджет на 2022 рік і ремонт доріг. Як стверджує заступник Чернівецького міського голови Євген Маховіков, досі ми мали бюджет «проїдання», тобто видатки бюджету лише забезпечували підтримку життєдіяльності міста. Нинішні ж менеджери міста відійшли від цієї «традиції».

«На  2022 рік ми прийняли досить амбітний бюджет, запланувавши по дохідній частині збільшення на 20% порівняно з цим роком.  Ми заклали 150 млн грн на капітальний ремонт доріг. Для інформації, у 2021 р. було закладено всього 50 млн грн. Ми у 3 (!) рази збільшили видатки, які вже забюджетовані. Звісно, потім ми ще будемо додавати фінансування саме на цей напрямок», – сказав Є.Маховіков. За  його словами, закладені до бюджету цифри, відобразяться на зовнішньому вигляді нашого міста.

Посадовець наголосив, що це стало можливим, насамперед, через так звані керовані доходи, а саме це є  результатом аукціонів. Тільки за цей рік від продажу комунального майна до міської ради надійде 48 млн грн, тоді як, для порівняння, протягом п’яти років – за період з 2016 по 2020 рр.– було продано комунального майна на 49 млн грн.

 

Про штрафні санкції щодо підрядника в 1,4 млн грн. «Підрядника, який не завершив ремонт вулиці Кармелюка, оштрафують на 1,4 млн. гривень», – сказав Василь Зазуляк.

Мова йде про фірму «Євродор», яка займалася капітальним ремонтом цієї вулиці і не вклалася у терміни. «Я вважаю, що це суттєва сума. Саме цим прикладом ми переконаємо  всіх підрядників, що вони мають дотримуватися договірних умов, під якими підписалися», – додав заступник.

Станом на сьогодні на вулиці Устима Кармелюка ще мають облаштувати тротуари та встелити верхній шар асфальту. Хоча такі роботи, за здоровим глуздом і словами Зазуляка, мають завершуватися влітку.

 

Про реконструкцію стадіону «Буковина» та облаштування паркінгу біля нього, який, за словами  заступника міського голови Василя Зазуляка буде покликаний стати транспортним вузлом. Його мета – розвантажити центральну частину міста. Ті автомобілісти, що рухаються до центру, зможуть там залишати свої машини і пересідати на громадський транспорт. «Сподіваюсь, що найближчими місяцями ми дамо ескізний проєкт на обговорення громаді та запустимо проєктні роботи. Усвідомлюємо, що йдеться про мільйони гривень, тому без допомоги державного бюджету не обійтися», – сказав Зазуляк.

 

Зміна транспортної мережі у бік зручності. Це теж одна із позитивних справ нової влади. За словами заступника мера п. Крохмаля, створено мережу пільгових перевезень – тролейбусом нині можна добратися до будь-якого мікрорайону обласного центру.  Йшлося також про інтегрування Коровії та Чорнівки до Чернівців. Оскільки тролейбусний маршрут уже прокладений до Коровії, то невдовзі такий з’явиться й у бік Чорнівки.

До слова, планується прокладання нової залізничної колії «Чернівці – Хотин – Кам’янець-Подільський», яка має вплинути на розвиток туризму.

 

Побутові відходи – у доходи. Поводження з побутовими відходами завжди було ахіллесовою п’ятою Чернівців. Але нещодавно «Спецкомунтранс» почав уже навіть отримувати прибуток від сортування відходів на полігоні. Про це повідомив Ігор Крохмаль.

 

Які вулиці капітально ремонтуватимуть 2022 року.  Пан Зазуляк перелічив, відповідаючи на запитання, низку вулиць, серед яких – Богуна, Заньковецької, Кочубея, Лук’яна Кобилиці, Південно-Кільцева, Пилипа Орлика…

Розповів заступник мера і про плани щодо ремонту вул. Головної: «У нас уже є переможець тендеру на розробку проєктно-кошторисної документації по вул. Головній на відрізку від перетину з вулицями Гагаріна та Хмельницького до вулиці Чкалова», себто повороту на міське летовище. За його словами, ремонт Головної триватиме кілька років. І навіть не тому, що йдеться про велике фінансування. Просто перекрити в один момент всю вулицю Головну нереально.

«Це значущий об’єкт. Тому ми хотіли б почути думку чернівчан з приводу того, де нам потрібно, наприклад, закінчити брукування і розпочати асфальтне покриття. Є багато цікавих ідей, але тут якраз, переконаний, допомога чернівчан нам знадобиться», – додав Василь Зазуляк.

Крім того він зауважив, що, зважаючи на те, що центральна частина міста є історичною, а бруківка – це вже атракція для туристів, то її залишать. І там, де у центрі є погане асфальтне покриття, воно буде замінене бруківкою. Натомість у сучасних районах покладуть асфальто-бетонне покриття.

 

Про комунальний транспорт. Як зауважив Клічук, питання міського транспорту він узяв під особистий контроль. У Чернівцях має бути комунальний транспорт. Уже у грудні місто придбало 5 нових автобусів. Ще 20 місто купить наступного року.

Нині ж виконавчий комітет міської ради працює над формулою, як розрахувати справедливу ціну міських перевезень.

 

У Чернівцях з’являться центри надання культурних послуг. Про це розповів заступник міського голови Юрій Лесюк. Він повідомив про реформування будинків культури: «Відповідно до планів міністерства культури нас чекає створення центрів надання культурних послуг, тобто замість будинків культури будуть саме ось такі заклади».

За попереднім розрахунком, у місті буде 3 або 4 центри надання культурних послуг.

Решта закладів, які працюють нині, не зникнуть. Вони будуть мати статус філій, стверджує заступник. Цей процес передбачає ремонти і закупівлю необхідного обладнання.

 

Про палаци – спортивний і льодовий. Невдовзі вони прикрасять Чернівці та задовольнять потреби містян. Уже навіть виділили під це земельну ділянку. Фінансування буде із державного бюджету.

Про непрозорий розподіл грошей в ОДА. Про це сказав міський голова, відповідаючи на запитання журналістів. Він також порадив журналістам поцікавитися в голови облдержадміністрації, чому всі кошти, які надходять до області, яка потім їх розподіляє, виділяються виключно на Вікнянську громаду. До слова, звідти родом перший заступник голови ОДА Богдан Ковалюк.
 «Я так розумію: нашому місту треба приєднатися до Вікнянської ОТГ, щоби отримати фінансування», – жартівливо припустив Клічук.

Людмила Чередарик

 

P.S. І про аудит

 “Мер Чернівців Роман Клічук про аудит міських підприємств: судитися дешевше, ніж тримати крадіїв на керівних посадах» – parlament.ua

 Р.Клічук: – Ми зробили аудит практично на кожному комунальному  підприємстві та в усіх управліннях і департаментах. І якщо порівнювати місто з будь-яким виробництвом, то я очолив завод-банкрут, де начальник кожного цеху краде. Найбільше зловживань – на суму близько 10 млн грн – було виявлено на КП «МіськШЕП». Списували паливо, сіль, продавали наліво щебінь і пісок. Купували матеріали за завищеними цінами, натомість, робили якісь нереальні знижки окремим фірмам, які замовляли переробку асфальту. Укладали договори поза системою «Прозоро». Лише пального вкрали більш ніж на пів мільйона гривень. Уявіть собі: Чернівці завалені снігом. Машина, яка має посипати дороги, стоїть у гаражі –  і це підтверджує GPS. А за документами вона активно працює по місту. Містяни незадоволені, адже дороги не посипані. Гроші на послугу витрачені. Матеріали – вкрадені.

Також купу зловживань виявили у  КП «Чернівціспецкомунтранс», «Міжнародний аеропорт «Чернівці» ім. Л.Каденюка», Чернівецькому тролейбусному управлінні тощо.

Відразу скажу, що наприкінці весни по закінченню аудиту звільнив усіх керівників комунальних підприємств. А результати перевірок ми передали до правоохоронних органів, нехай там виносять вердикт по тим людям, які керували цими структурами раніше.

parlament.ua: – Тобто, ви звільнили всіх керівників КП та департаментів міськради?

– Так. У одних закінчився контракт, який я не продовжив, а інших – звільнив. Тепер деякі з них судяться, бо вважають, що свої махінації гарно прикрили на папері. Та в будь-якому разі вважаю, що судитися дешевше, ніж тримати крадіїв на керівних посадах.

Що стосується нового керівництва комунальних підприємств, то вони працюють за піврічним контрактом, і тільки результати їхньої роботи є підставою для продовження цього контракту.

Коли став мером, усвідомив, наскільки важко розпоряджатися коштами міста, бо дуже заплутана система – хтось має затвердити, хтось проголосувати… Жоден бізнес не міг би працювати по такій заплутаній схемі, як працює державна машина. Будь-яке узгодження розтягується у часі, а щось треба зробити швидко, без бюрократичної тяганини. Інколи мені простіше вкласти свої гроші або попросити спонсорські. Приміром, сквер біля Чернівецького національного університету відновлений за кошти меценатів у рамках меморандуму забудовників з містом Чернівці. Витрачено понад 4 млн. грн. І це тільки один з міських проектів, до яких залучались інвестиції спонсорів.

Витяг із інтерв’ю.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *