Що каже соціологія про ставлення українців до влади і опозиції

Напередодні Нового Року всім хочеться думати про хороше. На жаль, ситуація в країні цьому не сприяє. Для більшості українців (дві третини – за даними КМІС) діяльність чинної влади асоціюється з кризою, деградацією і хаосом. Люди хочуть якнайшвидшої зміни курсу, повернення Україні її національних багатств, приведення до влади справжніх фахівців з досвідом державного управління.

У те, що влада здатна почути людей і усвідомити потреби країни, громадяни вже не вірять. Абсолютна більшість впевнена, що країні потрібен новий уряд, а бажано – і новий парламент – це засвідчило опитування КМІС (51% опитаних за зміну прем’єра).

В цих умовах люди покладаються на того, хто послідовно захищає їхні інтереси, має чіткий план дій і досвід виведення країни з кризи. За даними КМІС (21%), і за даними групи «Рейтинг» (25%) українці вважають, що найкращим керівником уряду для цих складних часів є Юлія Тимошенко. Для порівняння – в здатність нинішнього прем’єра впоратися з кризою вірять лише 8%.

Показово, що Юлія Тимошенко і «Батьківщина» свідомо дистанціюються від політичних «розборок», в які все більше занурюється влада і її «штатні» опоненти. Розуміючи, які великі виклики постали перед країною, вони закликають не з’ясовувати стосунки, а об’єднати зусилля та зосередитися на невідкладних діях, необхідних для виходу з кризи.

Більшість громадян не хоче чекати ще два роки на оновлення влади «за графіком» готова вже меншість громадян. А більшість виступає за нові парламентські вибори та зміну уряду.

Цим Юлія Тимошенко і «Батьківщина» відрізняються від більшості українських політиків. За опитуваннями того ж КМІС громадяни не лише очікують від Тимошенко ефективного керівництва урядом. Вона по суті єдина, хто може скласти реальну конкуренцію чинному президенту в другому турі президентських виборів.

За матеріалами соціологічних досліджень КМІС та «Рейтинг»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *