Чернівецькому централізованому теплопостачанню загрожують аварії

Теплопостачання міста Чернівці забезпечують 89 котелень, які обслуговують 79,5% населення: 87 газових котелень з сумарною тепловою потужністю 496,995 Гкал/год. У котельнях встановлено 219 котлоагрегатів: 12 котлів, загальною тепловою потужністю 73,35 Гкал/год, законсервовано.

Приєднане теплове навантаження споживачів становить 198,3586 Гкал/год. Усі 87 котелень обладнані лічильниками відпуску тепла. З них 5шт. у ремонті.

Встановлено 95 газових лічильників. 13 з них потребують реконструкції. Орієнтовна вартість – 8,3 млн.грн

Дві котельні працюють на твердому паливі.

Як розповів директор МКП «Чернівцітеплокомуненерго» Ігор Ніколенко, автоматизація котелень першої черги зменшить штатну чисельності на 111 одиниць,  економія фонду заробітної плати становитиме 4,8 млн. грн

Утім, відповідно до висновків аудиту котелень, наданих ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Лабораторія водної хімії» м. Черкаси, чинний водо-хімічний режим обстежених об’єктів МКП «Чернівцітеплокомуненерго» не відповідає нормативним вимогам. Для підтримання (і відновлення у разі потреби) працездатності системи централізованого теплопостачання слід вжити негайних організаційних заходів. Без застосування зазначених заходів уже впродовж найближчого опалювального сезону матимуть місця масштабні аварійні ситуації на об’єктах. Адже зношеність основних засобів становить майже 60%. Згідно ж аудиту, власний капітал «Чернівцітеплокомуненерго» від’ємний та складає мінус 29 млн 310 тис. грн.

Проблемою є також і загальний борг за газ перед НАК «Нафтогаз Україна» (станом на 01.11.2021) 60,1 млн грн (в т.ч. населення 51,5 млн грн) та плюс мільйонні штрафні санкції. А ще заборгованість за електроносії  біля 260 мільйонів.

Як зауважив заступник міського голови Василь Зазуляк, після вивчення результатів аудиту у нього таке відчуття, що підприємство готували до банкрутства, і в когось були плани забрати майно «Теплокомуненерго» за безцінь. А ще він повідомив про передачу до відповідних правоохоронних органів усієї інформацію щодо аудиту.

Порятувати може залучення коштів  на модернізацію теплокомуненерго з Європейського банку реконструкції та розвитку.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *