Якщо в Україні заборонять використовувати пальмову олію, з прилавків магазинів зникнуть дешеві спреди та сирні продукти.
“Також подорожчають цукерки, кондитерські вироби, хліб. Ціни зростуть від 15 до 50% в залежності від того, який відсоток вмісту “пальми” в продукті”, – повідомив директор асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, пише “Сегодня“.
Водночас Україна нарощує імпорт пальмової олії. Основними країнами-постачальниками продукту залишається Малайзія та Індонезія. Найчастіше її використовують через дешевизну. Однак це шкодить здоров’ю.
Сьогодні навіть у ЄС пальмова олія частково заборонена лише в кількох багатих країнах. Це Франція, Німеччина, Італія, Іспанія. У державах з низьким рівнем життя вона вважається допустимою.
“Потрібен перехідний період, мінімум п’ять років, щоб забезпечити жорсткий контроль за дотриманням рецептури виробниками”, – прокоментував Дорошенко.