Науковці знайшли новий антибіотик у квітах декоративного тютюну

Дослідники з Університету Ла-Троба (Австралія) знайшли у квітах декоративного тютюну раніше не відомий антибіотик, здатний проникати у вірус і розривати його. Науковці сподіваються, що винайдена речовина допоможе людству уникнути смертельної небезпеки супервірусів.

«Інфекційні хвороби є однією з головних проблем охорони здоров’я в усьому світі. Прогнозується, що протягом наступних 30 років понад 12,5% смертей буде спричинено вірусною інфекцією, і ця цифра стрімко зростатиме. Спротив антибіотиків за нинішніх темпах зрештою призведе до виснаження ефективних довготривалих варіантів ліків. Гранично важливо розробляти нові методи лікування антибіотиками», – наголошує автор дослідження Марк Хулетт.  

Декоративна рослина «Nicotiana alata» виробляє анти грибкові молекули, чим захищає себе від інфекцій. Команда дослідників з Ла-Троба виділили пептид NaD1 з квітки й перевірили, чи можна його використовувати як протимікробний засіб для людини. В ході експерименту вдалося з’ясувати, що NaD1  ефективно руйнує «ворожі» мікроорганізми, проколюючи оболонки клітин й розриваючи їх.

«Це захопливе відкриття можна буде використовувати для розробки нового класу антимікробної терапії, яка сприяла б врятуванню життів, для лікування низки інфекційних захворювань, збудники яких стійкі до нині відомих ліків, серед них такі як золотий стафілокок, ВІЧ, вірус Зіка, Денге, енцефаліт», – підсумував дослідник.

Нагадаємо, за даними МОЗ лише у 22 країнах світу нарахували до півмільярда людей зі стійкістю до відомих антибіотиків.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *