Так звані ресторани й сумнівні їдальні

Чи можливо організувати роботу громадського харчування так, щоби обходитися, так би мовити, «без утрат», розповідає завідувачка відділенням гігієни харчування обласної СЕС Наталія ПРОКОПЧУК:

– Питання дотримання санітарного законодавства в закладах громадського харчування особливо гострим стає в теплий період року. Недаремно ж у травні на засіданні надзвичайної протиепідемічної комісії (НПЕК) при Чернівецькій ОДА стояло питання «Про  дотримання санітарно–протиепідемічних вимог на об’єктах підвищеного епідризику, в оздоровчих закладах області та на трасах туризму. Профілактика гострих кишкових інфекцій, в тому числі холери».

Було проаналізовано результати 1205 перевірок закладів громадського харчування, проведених спеціалістами санітарно-епідеміологічної служби, вироблені рекомендації для покращення санітарного стану галузі. 

Відзначалося, що окремі заклади повністю реконструйовані та осучаснені. На частині підприємств проведені капітальні та поточні ремонти, відремонтоване технологічне та холодильне обладнання. Покращені водопостачання та каналізація, більшість закладів забезпечені гарячою та холодною протічною водою. Водночас перевірки виявили й типові порушення, серед яких незадовільний санітарно-технічний стан деяких об’єктів, погане прибирання, відсутність протічної води, порушення режиму зберігання (умов і термінів) продуктів. Крім того, допускаються порушення технології: недостатня або невідповідна обробка продуктів, використання інвентарю невідповідно до призначення й маркування. Не весь персонал своєчасно проходить медичні огляди.

 Статистика:

На території області є 1358 підприємств громадського харчування, з яких сьогодні насправді працюють лише  992 підприємства.

Під час 1205 перевірок виявлено 145 порушень санітарного законодавства. Штрафні санкції застосовані до 145 осіб.

Експлуатація 82 об’єктів призупинялася до проведення поточних ремонтів і генерального прибирання.

Забраковано 180 кг недоброякісної продукції на суму 1458 грн.

На 160 об’єктах обмежено асортимент продукції, дозволеної для реалізації.

За несвоєчасне проходження медичного огляду від роботи було відсторонено 108 осіб.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *