Черги до дитсадків створені штучно?

До дитячого садочка у кількамісячному віці чи навіть у материнській утробі?.. Це не фантастика, а клопоти чернівецьких батьків. Саме тоді записують мами своїх діток до дошкільних навчальних закладів. Бояться, що інакше місць не буде. Бо в Чернівцях уже понад 20 років не будують нових дитсадків. А колишні давно порозпродали.

Чи насправді проблема настільки гостра і чи потраплять усі охочі цього року до дитячих садків? Про це запитали у Ніни ВІТКОВСЬКОЇ, заступника начальника Чернівецького міського управління освіти.

– Нині у нашому місті функціонують 53 дошкільних навчальних заклади: з них 51 – комунальної власності, один – відомчий управління внутрішніх справ у Чернівецькій області і ще один – приватний, садок «Надія», – розповідає Ніна Вітковська. – Загалом у дошкільних закладах Чернівців виховується 8189 дітей.

– Ніно Пилипівно, розкажіть, які садочки і в яких районах міста найбільше завантажені?

– У нас є певні труднощі із садочками, що розташовані у нових житлових масивах міста, де проживає більшість молодих сімей. Наприклад, у чималенькому Садгірському районі, який нині активно розбудовується, працює тільки 5 дитячих дошкільних установ. Нещодавно на сесії міськради ставилося це питання. Сподіваємося, найближчим часом нам вдасться відкрити групи для дітей дошкільного віку в школі №34, а в перспективі реорганізувати цей навчальний заклад у школу-сад. Таким чином плануємо розвантажити садгірські садочки.

Переповнений і єдиний у мікрорайоні «Гравітон» дитячий садок, де наразі виховується 394 дитини.

– Уже рік ідеться про те, що дитячий садок на «Гравітоні» розвантажать, реорганізувавши колишню школу №21 у дошкільний заклад. Проте приміщення колишньої школи і досі пустує…

– Рішенням виконкому Чернівецької міської ради колишню школу №21 насправді реорганізували у дошкільний навчальний заклад №19. Проте поки що немає грошей на капітальний ремонт приміщення. Хоча до майбутнього дитсадка вже записано 200 дітей. Для ремонту закладу потрібно 5 млн. грн. Наразі грошей у бюджеті міста на це не передбачено.

– А чи є в нашому місті непроблемні садочки?

Я сказала б, що в нас досить спокійний з огляду  на це район Проспекту-Комарова. Більшість тамтешніх садочків збудована ще у 80-х роках минулого століття. Але вони не є переповненими, бо в цьому мікрорайоні районі вже минув пік народжуваності.

– Ніно Пилипівно, що б ви порадили батькам: вставати у чергу до дитсадка одразу після народження дитини чи не варто поспішати і місць усім вистачить?

– Можу запевнити, що всі батьки, які за рік наперед встали на чергу до дитячого садочка, отримають місце. Тож паніка, яка розповсюджується поміж чернівчанами, швидше штучна, аніж реальна. Цього року дошкільні навчальні заклади Чернівців готові прийняти на виховання близько 2 тис. малюків 2-річного віку. А випускаються до школи близько 2200 дітей. До того ж, ми формуємо групи відповідно до потреби. Коли не можемо влаштувати дитину до закладу, куди бажають батьки, пропонуємо інший, найближчий до місця проживання чи роботи батьків. У місті є також три дитячі установи, які готові прийняти до ясельної групи 1,5-річних діточок. Якщо у батьків є необхідність раніше вийти на роботу, то ми завжди йдемо назустріч і беремо таких малюків до садочка.

– У місті подейкують, що до садочка дитину не беруть, поки батьки не сплатять спонсорського внеску. Чи насправді це так?

– Вимог про внесення спонсорських коштів немає ні в управлінні освіти, ні в міської ради. Певна річ, що галузь освіти сьогодні недофінансовується. Проте садочки нашого міста забезпечені усім необхідним. До речі, за кошти міської влади два роки тому в усіх дошкільних навчальних закладах зроблені шатрові дахи. У 13-ти дитсадках провели  капітальний ремонт харчоблоків і пралень, встановили нове сучасне обладнання. Тож усе, що є сьогодні у дошкільних закладах, придатне до використання. Інша річ – побажання батьків конкретної групи. У кожному дитсадку діє батьківський комітет. Якщо усім батьківським комітетом приймається рішення, наприклад, закупити для дітей нові іграшки, ліжечка чи килими – ми тільки вдячні. Проте це не догма і не вимога.

– Коли батьки можуть звернутися до управління освіти для отримання путівки в дитсадок?

– Протягом трьох літніх місяців щоденно від 14 до 18 години у міському управлінні освіти можна одержати путівку до дитячого садочка. Із нею батькам необхідно звернутися до керівника того дитячого закладу, до якого бажають віддати дитину, і зареєструватися.

Олена БУКОВИНСЬКА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *