У сусідів-франківців — британський штам корона вірусу

4 березня, Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім.Громашевського НАМН виявив 2 мутованих штами коронавірусу саме з генетичними характеристиками, які відповідають британському варіанту. Мутацію виявили у зразках, відібраних два тижні тому на території міста Івано-Франківськ. Про це ми повідомили вже ВООЗ. Це свідчить про те, що на території України зафіксована циркуляція британського варіанту, який більш швидко передається від людини до людини. Наголошую, що, за існуючими даними, британська мутація вірусу не впливає на ефективність вакцини Pfizer, AstraZeneca, тому ми спокійно продовжуємо вакцинацію саме тими вакцинами, які є у нас. Паралельно ми будем проводити дослідження , оскільки вже з’являється інформація щодо ефективності вакцини до південно- африканського варіанту коронавірусу», – повідомив заступник міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко.

Він додав, що нині проходить дослідження ще 48 зразків, відібраних від важкохворих у Івано-Франківській області, результати очікуються 5 березня або 8 березня. Результати цього дослідження дозволять, за словами Ляшка, виявити, наскільки широко ці мутації поширені в Україні.

Ляшко зазначив, що поширеність різних штамів COVID-19 відрізняється в різних країнах. Наприклад, у Польщі серед усіх досліджень мутацій саме британський штам — це 9%. А у Данії, Великій Британії саме британський варіант становить близько 40-45% усіх мутацій.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *